avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Faliment PFA - 2018
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Faliment PFA - 2018

Buna ziua,

Ma poate ajuta cineva cu legea sau partea din codul fiscal care precizeaza modalitatea prin care un PFA poate intra direct in faliment (fara insolventa)?
Tot ce am gasit e din anii trecuti si nu stiu daca e valabil
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: GRINSOLV IPURL , Practician in insolventa 15:03, 18 Iulie 2018
Buna ziua,

In primul rand as face precizarea ca insolventa este o procedura judiciara ce are ca si componente:
- perioada de observatie,
- reorganizarea,
- falimentul.
La momentul deschiderii procedurii se decide de catre judecatorul sindic daca debitaorea intra in:
- perioada de observatie pentru a se analiza posibilitatea reorganizarii (procedura generala) sau
- faliment (procedura simplificata).

Referitor la intrebarea dumneavoastra, PFA sunt supuse dispozitiilor art. 38 alin. 2 din Legea 85/2018:
(2)Procedura simplificată prevăzută de prezentul capitol se aplică debitorilor aflaţi în stare de insolvenţă care se încadrează în una dintre următoarele categorii:
a)profesionişti persoane fizice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, cu excepţia celor care exercită profesii liberale.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Multumesc pentru informatie.

Am gasit pana la urma, chiar aici in forum intr-o alta postare. Se pare ca intrarea direct in faliment e mai complicata putin pentru persoane fizice.

Legea e aceasta [ link extern ]

iar conditiile si ghidul pentru insolventa sunt descrise aici: [ link extern ] .

Pe mine m-ar fi interesat mai mult sa stiu unde trebuie sa pun dosar de insolventa: la tribunal, la ANAF, la Registrul Comertului, la ANPC? Si ce acte trebuie depuse?

Presupun ca va trebui sa contactez un consultant contra cost.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru PFA se aplica Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, nu Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice.

Inainte de depunerea cererii va trebui sa depuneti o notificare cu privire la intentia de intrare in insolventa la organul fiscal.

Cererea de deschidere a procedurii insolventei se adreseaza tribunalului unde isi are sediul PFA.

La cerere se ataseaza:
- ultimele situatii financiare (bilantul complet),
- balanta la luna precedenta depunerii cererii,
- lista bunurilor PFA, incluzand conturile,
- lista numelor si adreselor creditorilor ricum ar fi creantele acestora: certe sau sub conditie, lichide ori nelichide, scadente sau nescadente, necontestate ori contestate, aratandu-se suma, cauza si drepturile de preferinta,
- o declaratie privind intentia de intrare in faliment,
- o declaratie data in fata unui notar sau a unui avocat din care să rezulte dacă a mai fost supus procedurii de reorganizare judiciară prevăzute de prezenta lege într-un interval de 5 ani anterior formulării cererii introductive,
- o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de notar ori certificată de avocat, din care să rezulte că el sau administratorii, directorii şi/sau acţionarii/asociaţii/asociaţii comanditari care deţin controlul debitorului nu au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate contra patrimoniului, de corupţie şi de serviciu, de fals, precum şi pentru infracţiunile prevăzute de Legea nr. 22/1969, cu modificările ulterioare, Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 78/2000, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 656/2002, republicată, cu modificările ulterioare, Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 241/2005, cu modificările ulterioare, şi infracţiunile prevăzute de prezenta lege în ultimii 5 ani anterior deschiderii procedurii,
- o declaraţie prin care debitorul arată dacă este membru al unui grup de societăţi, cu precizarea acestora,
- copie a certificatului de inregistrare in registrul comertului,
- dovada notificarii organului fiscal,
- taxa de timbru in valoare de 200 lei, ce se achita la directia de impozite si taxe locale de unde isi are sediul PFA.

In cadrul cererii puteti solicita numirea unui anumit lichidator judiciar pe care il alegeti dumneavoastra si cu care discutati in prealabil.

In cazul in care nu cereti numirea unui lichidator instanta de judecata va numi unul in mod aleatoriu.

Sper sa va fie de folos informatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura simplificată de insolvență colina colina Bună ziua, As dori sa fac o cerere pentru intrarea în procedura simplificată de insolvență și nu îmi este foarte clar unde ar trebui sa depun aceasta ... (vezi toată discuția)
Declarearea falimentului unui srl jblt jblt Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire: eu sunt administratorul unui srl, avem datorii de 4500 la fisc, si 3500 la conta, pot sa initiez eu procedura ... (vezi toată discuția)
Cum se declanseaza procedura de faliment? otylya otylya Procedura de faliment este declansata de administrator sau alte organe? Si in ce conditii? Multumesc (vezi toată discuția)