Buna ziua tuturor! Acum o lună (cam asa ne-au taraganat ăștia cu asigurările care ne-au dat un raspuns care ne-a uimit pe toti..) am avut nefericita întâmplare.. Am intrat de pe un drum județean pe un alt drum secundar.. Ok.. masini parcate pe dreapta, ne asiguram frumos din fata, din spate ca nu vine nimic, ne angajăm în depășirea lor.. tin sa precizez ca acest drum este unul principal de care se leaga mai multe străduțe.. Nu are marcaje, nu are indicatoare, nu are nimic (abia de la facerea altui drum au mai început ăștia sa mai pună câteva indicatoare prin sat..). Cum spuneam, ne angajăm în depășire după ce ne-am asigurat, moment în care de pe una din străduțe, din stânga soferului) vine în viteza (pragul îndoit si impactul ne spune clar ca băiatul nu a oprit sa se asigure, ci a intrat ca Gheorghe în noi).. El a declarat la asigurari că se afla in acel moment pe banda lui de mers (a declarat fals, deoarece el era la mijlocul benzii), deși nu cred ca avea vreo relevanță.. bun.. a venit si raspunsul asigurărilor.. cică ar fi culpa comuna din punctul lor de vedere nu am respectat prevederile articolului 132 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 R.. Intrebarea mea, ca aici vrem să ajungem, este.. se poate contracara? Vrem sa ii dam in judecata, deoarece nu mi se pare normal sa ne scoată si pe noi vinovati, cu o pagubă aproximata de ei la 5000 lei si sa plătim pentru pagubă altuia.. Vom avea șanse de izbândă, sau ne luptăm cu morile de vânt?
Daca celalalt autoturism patrundea in intersectie venind pe o strada laterala situata pe partea stanga a sensului dvs. de mers aveati prioritate de trecere . Conducatorul autoturismului ce patrundea in intersectie de pe strada laterala avea obligatia de a va ceda prioritatea de trecere.. Este clar ca accidentul de circulatie s-a produs din vina celuilalt conducator auto.
Asiguratorul, pentru ca sa plateasca o despagubire mai mica a invocat culpa comuna. Asiguratorul a considerat ca dvs. ati incalcat normele rutiere efectuand o depasire intr-o intersectie nedirijata ceea ce nu este permis. Dvs. ati fos obligat sa efectuati depasirea neregulamentara avand in vedere ca pe partea dreapta a sensului dvs de mers stationau autoturisme. Nu aveati obligatia sa asteptati pana cand plecau autoehiculele care stationau.
ing. Ioan Ciobanu