avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... habitatia viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

habitatia viagera

Buna seara,
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.
Mama mea are probleme psihice si eu sunt tutorele ei legal. Daca eu si mama cumparam in comun o garsoniera si devenind coproprietari ( fiecare in procent de cat contribuie ), si adaug si clauza de habitatie viagera , ce ar insemna asta?
Mentionez ca tata traieste dar actul va fi pe numele ei si sunt si trei surori plecate din tara care nu au mai venit niciodata, insa ele nu contribuie cu nimic.
Cineva mi.a spus ca ar fi posibil ca dupa moartea mamei sa imi revina mie si partea ei ( pe care va fi proprietara ) fara a se face dezbateri de mosteniri.
Va rog sa imi spuneti dvs cum e legal ?
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:06, 11 Iulie 2018
Daca mama devine coproprietara (cumparati 1/2 dvs si 1/2 mama) , partea mamei va fi mostenita de toti mostenitorii ei, deci veti imparti jumatatea mamei in cote egale cu surorile dvs. Mai departe, daca mama este casatorita cu tatal dvs, devine si el coproprietar. Abitatia viagera este dreptul de mamei de a locui in casa (impreuna cu familia sa) pana la data decesului. Daca integeti sa cumparati doar dvs si sa instituiti o clauza de abitatie viagera in favoarea mamei, atunci, intr-adevar, la decesul acesteia dvs deveniti proprietar deplin (va revine in mod automat acest drept de folosinta al mamei) fara ca surorile dvs sa aiba un drept de mostenire asupra imobiluilui. Este varianta de preferat pentru dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua drepturi de habitatie viagera minflo minflo Buna ziua, Am citit cazurile de habitatie viagera de pe acest forum, totusi nu am gasit un caz in care cel cu drept de habitatie (abitatie) viagera are mai ... (vezi toată discuția)
Coproprietate MV1 MV1 Buna ziua ! Locuiesc cu sotia mea de 20 de ani la o adresa din Bucuresti. Apartamentul imi apartine in exclusivitate fiind cumparat de mine inainte de ... (vezi toată discuția)
Proprietar dupa renuntarea la succesiune ninasave ninasave La dezbaterea succesiunii dupa tatal meu am renuntat la tot in favoarea mamei mele ,fiind unicul copil Ce acte trebuie sa faca mama ca eu sa devin proprietar ... (vezi toată discuția)