avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am trimis 2 mesaje cuiva prin care i-am adus ceva ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am trimis 2 mesaje cuiva prin care i-am adus ceva jigniri...

Mai exact,i-am trimis 2 mesaje,care contineau cuvintele "tarfa" si "taratura".N-am facut altceva decat am relevat o stare de fapt.Mesajele i le-am trimis cu nr ascuns,totusi a aflat cumva ca sunt de la mine.Sunt convins ca va face reclamatie.Cam ce-as putea pati?#-o
Cel mai recent răspuns: rizzo , utilizator 17:25, 4 Noiembrie 2009
Ati relevat o stare de fapt... interesant. Insa , daca se va putea demonstra ca sunteti autorul acelor mesaje, este posibil sa aveti ceva probleme. Aceste cuvinte pe care i le-ati adresat persoaneri constituie insulta si se pedepseste cu amenda.
insulta si calomnia sunt infractiuni. daca prin aceste infractiunii s-a creat un prejudiciu acesta se repara pe cale civila fie in cadrul procesului penal (latura civila) fie in cadrul unui proces separat. insa deoarece actiunea penala se pune in miscare doar la plangerea persoanei vatamate

Calomnia

Art. 225. - (1) Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public se pedepseşte cu zile-amendă, de la 10 la 120.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Afirmarea nu a fost facuta public,deci,banuiesc ca nu se incardeaza aici.Totusi ,cum ar putea afla ca sunt de la mine?Poate obtine aceste informatii,asa oricum?Vodafone inregistreaza aceste mesaje?Daca da,le poate pune la dispozitia abonatului care le-a primit fara vreo hotarare judecatoreasca sau plangere prealabila?In urma cu 4 ani,sotia mea aprimit de la aceeasi persoana(careia i-am trimis eu acum)mesaje mult mai urate si vulgare.Totusi,nu am facut nici un demers.Banuiesc ca acum,nu mai au nici o valoare?!Multumesc celor care mi-au raspuns.
Specific,e prima oara cand ii trimit astfel de mesaje.

O intrebare...Cuvintele mai sus mentionate au in DEX si intelesuri "mai blande".M-ar putea asta ajuta cumva?

Va rog sa nu mai scrieti mesaje consecutive, puteti edita.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Am si eu o intrebare. Cum se poate dovedi ca mesajele au fost trimise de persoana respectiva. Daca au fost transmise sms sau mail este certa doar calea nu si persoana. Intreb pentru ca am fost si eu intrebata si nu am stiut ce sa raspund.

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnia iriss01 iriss01 Buna ziua. Va rog sa ma informati daca insulta si calomnia sunt sanctionate de noul cod penal si in ce fel. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Calomnia ContSters263719 ContSters263719 Care sint articolele din lege referitoare la calomnie? (vezi toată discuția)
Calomnie mamiha mamiha astazi,din pacate am trecut printr-o situatie tare neplacuta. Mergand pe strada cu nepotica mea un \"domn\" a inceput sa ma faca in toate felurile pentru ... (vezi toată discuția)