avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract de mandat pentru administrare societate - ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract de mandat pentru administrare societate - tratament fiscal

Buna ziua,

As dori sa stiu cum procedez cu contractul de mandat pentru administrator? In ce declaratie se declara acest tip de venit si ce impozit se retine? Exista diferente intre rezidenti si nerezidenti.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters60554 , utilizator 09:17, 25 Noiembrie 2009
La noi in legislatie nu exista contract de mandat pentru administrator. Administratorul este numit prin actul constitutiv, iar venitul sau este asimilat veniturilor din salarii pentru care se platesc toate darile.
Da, exista diferenta intre administrator rezident si nerezident. Sanatatea, somajul, impozitul nu este obligatoriu sa se plateasca aici daca aduce certificat de rezidenta fiscala, iar in conformitate cu conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu tara rezidenta, se pot retine doar anumite sume sau deloc.
Imi pare rau dar trebuie sa va contrazic. Dupa lungi cautari am gasit raspunsul pentru aceasta speta. Contactul de mandat pentru administratori rezidenti se impoziteaza cu 16% si se achita contributie la sanatate si pensii (numai daca nu este si salariat). Venitul il declar prin 205. Contractul nu este inregistrat la ITM si nu am cum sa includ pe stat acest venit.
Multumesc pentru sugestie ... pentru nerezidenti mai cautam!!

Cu bine,
Se poate opta pentru oricare dintre solutii, ambele sunt legale.

Mandantul este un contract prin care o persoana, numita mandatar, se obliga sa incheie acte juridice pe seama unei alte persoane, numita mandant, care ii da aceasta imputernicire si pe care il reprezinta. In contractul de mandat se va inscrie suma bruta cuvenita mandatarului. Mandantul poate sa vireze, in numele mandatarului, contributiile obligatorii datorate de catre acesta: impozitul, cas, contributia pentru accidente de munca, somaj, sanatate, contributia de pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
In baza prevederilor art. 52, alin. 1, litera c) din Codul Fiscal, platitorii veniturilor obtinute in baza unui contract de agent, comision sau mandat au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentind plati anticipate.
Determinarea impozitului pe venitul obtinut din activitatea desfasurata in baza contractului de mandat se va face in conformitate cu art. 52, alin. 2 din Codul Fiscal, astfel impozitul ce trebuie retinut se stabileste prin aplicarea unei cote de impunere de 10% la venitul brut.
Termenul de plata a impozitului. Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pina la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, in baza art. 52, alin. 3 din Codul Fiscal.
Mandantul poate sa vireze, in numele mandatarului, contributiile obligatorii datorate de catre acesta: impozitul, cas, contributia pentru accidente de munca, somaj, sanatate, contributia de pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Prin studiul Legii 19 / 2000 rezulta cateva aspecte relevante in cazul acestui contract de mandat :
- plata va fi efectuată integral, de către asigurat, a cotei corespunzătoare condiţiilor de muncă (art.21 alin. 4 din Legea nr. 19/2000)
-baza lunară de calcul a contribuţiei: venitul lunar asigurat, prevăzut în declaraţia sau în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic de o pătrime din salariul mediu brut (art. 23 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000
-termen de plată a contribuţiei: până la sfârşitul lunii pentru luna în curs (art. 29 din Legea nr. 19/2000)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii contract de mandat Badger Badger Buna ziua, Pentru venituri obtinute in urma unui contract de mandat pe langa impozitul de 16% ce alte obligatii de plata mai sunt? va multumesc (vezi toată discuția)
Contract de mandat elena stan elena stan Buna ziua, Intrebare: Ce plati trebuie sa plateasca la stat o persoana care a incheiat un contract de mandat cu o firma ( asigurari) ? Se aplica ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat dan61 dan61 Care sunt contributiile ce se retin atat la nivel de angajat cat si la nivel de angajator pentru un contract de mandat? Multumesc! (vezi toată discuția)