avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Însărcinată in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Însărcinată in perioada de proba

Buna ziua,

Sunt însărcinată in 13 saptamani si intentionez sa imi anunt angajatorul ca sunt însărcinată saptamana viitoare.
Am peste 3 ani vechime in munca, insa la actualul job lucrez de 1 luna. Nu am aflat de mult timp ca sunt însărcinată, insa imi e teama de reacția angajatorului pentru ca ma aflu in perioada de proba 3 luni, cu contract pe perioada nedeterminată.
Ar putea să ma concedieze in aceste conditii, daca le voi duce adeverinta medicală si scrisoarea prin care ii informez?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 19 Iulie 2018
1. Concediere
Codul Muncii prevede la art.60 :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Daca nu ati instiintat in scris angajatorul ca sunteti insarcinata , atunci acesta va poate concedia.

OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

Legea nr.202/2002
Art.10

.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

2. Incetarea contractului in perioada de proba nu este asimilata cu o concediere desi are acelasi rezultat. In cazul dvs vi se poate inceta CIM in perioada de proba chiar daca sunteti insarcinata.
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Inteleg ca pot fi data afara.. dar nu imi e clar motivul pentru care o pot face, fără să aibă legatura cu starea mea de graviditate. Adica, pot zice ca nu am dovedit îndeajuns.. dar totusi altul ar fi motivul pentru care mi- ar desface contractul. Si atunci, întrebarea mea este, daca ii dau in judecata, care ar fi șansele să câștig, cu legile din Romania?
Nimeni nu va poate spune motivul exact al incetarii c.i.m, decat angajatorul.

Sansele in proces nimeni nu vi le poate spune .
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

M-am angajat însărcinata mă pot da afara? Cristina Antonia Cristina Antonia Buna ziua! M-am angajat de o luna la o firma și de o săptămână am aflat că sunt gravida,i-am înștiințat și au spus că de pe 15 ianuarie mă vor da ... (vezi toată discuția)
Drepturi, sarcina, angajat? FeliciaCorneaTM FeliciaCorneaTM Buna, Sunt angajata la o firma privata din TM, cu contract pe perioada nedeterminata, din data de 1.08. 2016 si saptamana trecuta am aflat ca sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)
Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)