avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Medicina muncii ca PFI
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Medicina muncii ca PFI

Buna ziua.
Vreau sa ma autorizez ca Persoana Fizica Independenta (PFI) ca sa nu mai am de-a face cu sistemul, asta desi denumirea/activitatea PFI in cazul medicilor, a caror profesie este considerata a fi una liberala, nu este foarte corecta din punct de vedere legal, totusi ea transpare din dispozițiile Legii nr. 95/2006 care menționează expres posibilitatea desfășurării unei activități in acest sens.
Ideea de baza este de a desfasura o activitate pe cont propriu, cu asumarea tuturor riscurilor de decurg din acesta, dar fara a investi inutil banii intr-un CMI cu echipamente care nu au legatura cu medicina muncii, ci sa ma deplasez la sediile/punctele de lucru ale clientilor.

Inteleg ca se intocmeste un dosar de autorizare care trebuie sa contina:
1) Declarația fiscala corespunzătoare – 070
2) Copie act identitate - (realizat)
3) Copie a certificatului de membru emis de colegiul medicilor competent, vizat la zi - (realizat)
4) Contractul de colaborare cu persoana fizica/juridica unde medicul își va desfășura activitatea.
5) Copia actului de spațiu (vom redacta un contract de comodat) in cazul in care medicul dorește autorizarea sa la domiciliul sau. (realizat)

In urma studierii conditiilor am urmatoarele nelamuriri:
Pentru pct (1):
a) Ce cod CAEN trebuie sa trec in Declaratia 070 pentru medicina muncii?
b) Denumirea PFI poate fi "Dr. AVA" sau trebuie sa trec numele intreg?
Pentru pct (4):
a) Contractul de colaborare trebuie sa fie neaparat cu un furnizor de servicii medicale de medicina muncii? Pt ca asa n-am facut nimic?
b) In cazul in care am deja un contract de prestari servicii medicale de medicina muncii pentru o firma IT, este valabil la dosar?
c) Am inteles ca PFI-urile trebuie sa evite situatia in care desfasoara activitate dependenta fata de un singur client/partener de afaceri - asta inseamna ca trebuie sa am mai multe contracte de prestari servicii medicale cu mai multe firme. Exista o limita de timp in care sunt obligat sa fac dovada ca nu am o activitate dependenta (asimilat unui angajat)? Nu de alta, dar totusi nu gasesti clientii asteptand la coltul strazii si nici nu-ti bat la usa rugandu-te sa-i iei de clienti.
Pentru pct (5)
a) este suficient un contract de comodat intre mine si mama mea, pentru stabilirea domiciliului fiscal? De mentionat ca la aceeasi adresa mai figureaza si domiciliul fiscal al firmei fratelui meu (firma IT mentionata, care are angajati)?

Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:35, 14 Iulie 2018
Inteleg ca doriti sa declarati activitatea dvs. la fisc, ca PFI nu sa inregistrati o firma la Registrul comertului.
Un ghid practic gasiti aici: www.avocatnet.ro/articol_410...
Multe din intrebarile dvs. trebuie sa le reformulati si sa le repostati in sectiunea Fiscalizare daca nu va lamuriti din ghidul susmentionat.
Nu sunt sigur ca veti obtine autorizarea din partea DJSP pentru a desfasura activitatea asa cum mentionati, citez: "Ideea de baza este de a desfasura o activitate pe cont propriu, cu asumarea tuturor riscurilor de decurg din acesta, dar investi inutil banii intr-un CMI cu echipamente care nu au legatura cu medicina muncii, ci sa ma deplasez la sediile/punctele de lucru ale clientilor."
In mesajul meu ma voi referi doar la intrebarile legate de ssm. Ar trebui sa prezentati dotarea specifica pentru aparatura medicala necesara supravegherea starii de sanatate a lucratorilor ca fiind existenta la sediile/ punctele de lucru ale clientilor (nenominalizati de dvs. prin contracte de prestari servicii). Ar putea exista o solutie cu un cabinet medical mobil pe care sa-l achizitionati si sa-l autorizati.
Puteti inregistra ce nume doriti pentru PFA
Daca detineti un spatiu amenajat drept cabinet de medicina muncii, cu toate dotarile necesare, autorizat de catre DJSP nu aveti nevoie de contract de prestari servicii incheiat cu o firma inregistrata si autorizata de MS ca prestator de servicii de medicina muncii.
Dvs. trebuie sa detineti obligatoriu specializarea de medic specialist de medicina muncii pentru a respecta prevederile HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 4 (1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
Daca aveti deja un contract incheiat cu o firma il puteti declara la fisc. Fara declararea activitatii respective, nu este insa, legal din punct de vedere fiscal sa derulati contractul.
Puteti incheia contracte de prestari servici medicale cu cate firme doriti/ cate puteti sa acoperiti cu examinari medicale in vederea angajarii lucratorilor si examinari medicale periodice, planificate, ale lucratorilor plus celelalte servicii prevazute de HG nr. 355/ 2007 pentru derulare in cadrul firmelor contractante ca fiind in sarcina medicului specialist de medicina muncii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai exista pfi? magdalena iacobescu magdalena iacobescu Lucrez ca si colaborator la o firma imobiliara de unde mi s-a spus sa-mi fac un PFI dar la Adminstratia Financiara din orasul meu Gaesti nu au auzit de asa ... (vezi toată discuția)
Salut! sunt angajat și am fost diagnosticat cu sifilis. medicul ... Dani94 Dani94 Salut! Sunt angajat și am fost diagnosticat cu sifilis) . Medicul sau DSP va înștiința angajatorul de problema mea de sănătate? (vezi toată discuția)
Procedura intocmire dosar medical angajare XTN89 XTN89 Buna ziua. Recent am promovat un concurs pentru un post in primarie. Angajatorul mi-a spus sa merg la medicina muncii si vreau sa stiu exact etapele. 1. ... (vezi toată discuția)