Lăsați-o cu plângerile penale, vorba colegului: care e infracțiunea ?
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.”
Cel care s-a îmbogățit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura propriei sale îmbogățiri şi în limita pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană.
Art. 1.347 (Condiţiile restituirii) - (3) Cel care s-a îmbogățit cu rea-credinţă este obligat la restituire în raport cu data îmbogățirii.
Art. 1.349 (Răspunderea delictuală) - (1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacțiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane. (2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral. (3) În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană e obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia (...).
Art. 1.350 (Răspunderea contractuală) - (1) Orice persoană trebuie să-şi execute obligaţiile pe care le-a contractat. (2) Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.
~ final discuție ~