Consider ca atata timp cat ati avut un spatiu comercial care a functionat in blocul respectiv, cu acordul vecinilor si a Asociatiei de proprietari si nu ati schimbat destinatia acestuia, respectiv comert, nu vad de ce ati solicita un nou acord Asociatiei, doar in situatia in care se va modifica aspectul spatiului respectiv. Legea 230/2017 prevede:
Articolul 41- Modificarile constructive si utilizarea in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale cladirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereti, suspendarea de stalpi, pereti, scari interioare si altele asemenea, se vor putea face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectati si, dupa caz, pe baza unui proiect tehnic intocmit de institutii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum si cu autorizatia pentru executarea de lucrari, eliberate in conditiile legii.
Articolul 42 - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
Daca nu va aflati in situatiile mentionate anterior, Asociatia trebuie sa argumenteze solid refuzul, altfel aceeasi lege prevede la Articolul 26 - Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
Proiectarea de spatii comerciale la parterul unor blocuri de locuinte s-a facut tinand cont de profilul viitoarei activitati comerciale.
Pot sa va dau o multime de exemple, dar ma limitez la cateva: librarie, mobila, farmacie, coafor-frizerie, mercerie, biblioteca, birouri...
Ce observati la toate aceste activitati comerciale/nelucrative?
Pai, da, linistea de care beneficiau locatarii/proprietarii de locuinte din imobil, atat ziua cat si noaptea (noaptea ma refer la cei care solicita autorizarea unor activitati de tip bar,restaurant...).
Daca dvs. solicitati acordul as. prop. pentru o activitate de supermarket, asociatia, va spun de pe acum ca nu o sa fie de acord, chiar daca apelati la instanta.
Dvs., cei care mai scrieti pe forum, trebuie sa intelegeti ca activitatile legate de functionarea unui supermarket produce foarte multe neplaceri tuturor proprietarilor, dar mai ales a celor de la etajul 1;
- agregatele frigorifice produc mult zgomot, aproape continuu;
- activitatea de aprovizionare de la orele 4-5-6 dimineata - este un infern, produs de masinile de aprovizionare, se trantesc usi, se vocifereaza de catre delegati si reprezentantii magazinului;
- la activitatea de inventariere se produce zgomot prin mutarea produselor dintr-un loc in altul, se vocifereaza de catre lucratori, etc.
- activitatea de indepartare a ambalajelor presupune zgomot,
Ar mai fi, dar ma opres aici.
V-as propune sa va orientati sa inchiriati spatiu, unei activitati pentru care acest spatiu a fost proiectat si atunci, nu cred ca v-ar mai impedica cineva...
Va doresc mult succes!