avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Deducere ptr pensionar si cu C.I.M
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Deducere ptr pensionar si cu C.I.M

Sunt pensionar la limita de varsta si am si un C.I.M. de 4 ore. Am dreptul la deducerea de 510 lei din venitul baza de calcul in cadrul C.I.M ? In codul fiscal spune ca DA , dar contabilul nu vrea sa aplice acea deducere spunand ca sunt pensionar.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: georgeiuly , utilizator 10:00, 2 August 2018
Contabilul dvs are dreptate. Dvs beneficiati de o deducere personala de baza la impozitarea veniturilor obtinute din pensie. Aceea este considerata functia de baza. Pentru veniturile obtinute din derularea contractului individual de munca nu veti putea beneficia de deducere la calculul impozitului pe veniturile din salarii.
@total fiscal solution
Puteti sa precizati si baza legala, conform careia statutul de pensionar este functie de baza?
Este impropriu spus ca pensia ar reprezenta functia de baza. Principiul stabilit de lege este urmatorul: valoarea deducerii personale nu se fracţionează în cadrul lunii şi se acordă o singură dată în lună de către un singur angajator.
Pensionarul care realieaza si venituri din salarii cumuleaza aceste venituri cu pensia, pensia reprezentand venitul de baza al acestuia, venit pentru care se acorda deja o deducere personala de baza de 2000 lei.
In codul fiscal se specifica
ART. 77 Deducere personală
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală

Cum se interpreteaza acest paragraf , domnule consultant fiscal ? Unde rezulta , legal -art lege, ca pansia este considerata functia de baza ? Unde rezulta ca neimpozitarea pensiei sub 2000 lei este deducere personala ( pensia nu este salariu ) conf codului fiscal ? Interpretati si d-vstra arbitrar.
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
georgeiuly, utilizator
Ca pensionar angajat, beneficiaza de deducerea personala, deoarece Codul Fiscal nu face vreo diferentiere in acest sens.

Alte discuții în legătură

Deducere personala cim cu timp partial sandr_ela sandr_ela Buna ziua, Daca sunt salariati cu CIM cu timp partial (4 ore ), avand functiile de baza la aceste CIM-uri, beneficiaza de deduceri personale? Multumesc (vezi toată discuția)
Contributii salariat pensionar Ank27 Ank27 In cazul salariatului pensionat pentru limita de varsta,cu salariu mai mic de 1000ron se acorda deducerea personala sau nu?.In principiu stiam ca pensionarii ... (vezi toată discuția)
Deducere salariu nushu nushu Angajatorul are dreptul sa imi refuze deducerea salariului? Am un copil iar sotia este in concediu postnatal. Daca nu, atunci ce pot sa fac. Multumesc, Eugen (vezi toată discuția)