avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere salariu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere salariu

Angajatorul are dreptul sa imi refuze deducerea salariului? Am un copil iar sotia este in concediu postnatal.
Daca nu, atunci ce pot sa fac.
Multumesc,
Eugen
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:48, 11 Aprilie 2010
cred ca intrebarea se refera la deducerea suplimentara pe care aveti dreptul sa o primiti , cf codului fiscal, pentru copilul minor aflat in intretinere .
Angajatorul nu are nimic de cistigat daca refuza acordarea deducerii suplimentare.
Cu contabilul firmei ati discutat ? Ce motiv invoca ?
Scuzati daca am fost un pic ambigu, intr-adevar esre vorba de deducerea suplimentara. Momentan nu am vorbit la contabilitate fiind vorba despre un lant de farmacii iar in momentul angajarii am intrebat daca pot face aceasta deducere la care persoana in cauza mi-a spus ca la ei nu se face asa ceva. Din aceasta cauza vreau sa stiu daca angajatorul are dreptul sa refuza aceasta deducere.
Multumesc
In codul fiscal scrie :
ART. 56
Deducere personală
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;

Este dreptul oricarui angajat sa beneficieze de aceasta deducere .
Repet: angajatorul nu cistiga nimic daca nu acorda deducerea .

Luati legatura cu persoane abilitate si daca se confirma totusi ceea ce spuneti, incercati sa explicati ca este dreptul dvs .
De aceea v-am dat si textul din codul fiscal .
Singura explicatie ar fi ca la acest loc de munca sa nu aveti declarata functie de baza , adica sa mai aveti un alt job, si aici sa fie cel de-al doilea .
Atunci, da , este corect si legal ce vi s-a spus , deducerea se acorda numai pentru functia de baza .
Am si eu o intrebare referitoare la deducerea personala .Deducerea personala se fractioneaza in fuctie de nr de zile lucrate de un salariat?Adik daca un salariat lucreaza 7 zile si are un venit pt aceste 7 zile de 450 se acorda deducere 250sau se calculeaza la cele 7 zile?si daca se fractioneaza exista vre-o metoda de calcul?
105. Deducerea personală nu se fracţionează în funcţie de numărul de ore în cazul veniturilor realizate în baza unui contract de muncă cu timp parţial, la funcţia de bază.

art 56 cf norme metodologice pct 105

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducerea personala de baza CARRMMINA CARRMMINA deducerea personala de baza se acorda si salariatului care are un singur contract de munca si este cu timp partial, sau numai celor ce au contract de munca cu ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale crisulic crisulic Buna am si eu o intrebare: un angajat si -a schimbat locul de munca de la jumatatea lunii mai 2012, s-a angajat cu timp partial de munca (6ore) dar nu a ... (vezi toată discuția)
Deducerea personalã atk5e atk5e Buna ziua, Am depus cerere tip la angajator pentru deducerea personala conform art.56 - 57 din codul fiscal. Am atasat copie certificat nastere, adeverinta ... (vezi toată discuția)