avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... După divorț, am descoperit o cameră de supraveghere ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

După divorț, am descoperit o cameră de supraveghere cu înregistrare HD pe montată de fostul soț. Vă rog să mă sfătuiți unde îl pot reclama, întrucât este inadmisibil să fiu urmărită și înregistrată în casa unde locuiesc

Buna ziua ,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat , unde sa merg si ce sa fac .
Am divortat in luna mai anul acesta , s-a pronuntat divortul cu minori , copilul ramanand cu domiciliul la mine .
Domiciliul este un bun comun , achizitionat de dupa casatorie , pentru care nu s-a efectuat inca partajul .
Fostul sot a parasit domiciliul cu 1 an jumatate inainte de pronuntarea divortului , insa avand cheie de intrare .
In timpul divortului , dna judecator l-a informat ca nu are dreptul sa intre in casa , chiar daca este bun comun si participa la plata apartamentului , cat eu sunt cu minorul , neavand dreptul sa intervina pe timpul meu cu acesta .
Insa din intamplare , am descoperit o camera ascunsa de supraveghiere , cu inregistrare HD pe timp de zi si noapte , probabil instalata dupa divort .Am deconectat camera , probabil si-a dat semana , urmand ca ulterior sa nu mai gasesc cablurile de instalare a acesteia ( probabil a vrut sa stearga orice urma )
Va rog sa ma sfatuiti unde il pot reclama , intrucat este inadmisibil sa fii urmarita si inregistrata in casa unde locuiesc, sa mi fie violata intimitatea .

Multumesc!

Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce stiu eu doamna judecator l-a informat gresit. E timpul dumneavoastra cu copilul insa pe o proprietate care este o parte a lui. Poate veni oricand, nu exista temei legal pentru a impiedica accesul in incinta apartamentului ba mai mult, ar putea sa se mute din nou in apartament.
Nu prea aveti ce face, omul a montat o camera pe proprietatea lui. Fiecare in casa lui face ce doreste. Se poate apara spuanand ca de teama spargerilor din cartier a luat masuri.
mai vedem daca de teama spargerilor din cartier , isi filmeaza fosta sotie non stop, fara sa o informeze de acest lucru , sa auda discutii private ale acesteia .
Varianta dvs ar fi fost valabila in cazul in care mai eram casatoriti , insa in acest moment noi nu suntem.
Mai mult , daca el are agreat de mine si judecator un program de vizita cu copilul , nu are voie sa viziteze copilul in alt interval , altfel nu aveam o hotarare judecatoreasca in acest sens , si fiecare petrecea timp cu el cand dorea .

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
isi filmeaza fosta sotie non stop, fara sa o informeze de acest lucru

Sunteti pe o proprietate care e si a lui. Nu conteaza ca sunteti fosta sotie, actuala sotie sau strain. Da, cel mai probabil a facut-o ca sa va spioneze insa cat timp va aflati si pe terenul lui, nu prea aveti ce sa faceti. Vine si spune ca de teama hotilor a instalat camera si ca a uitat de ea. Nu conteaza ca sunteti casatoriti sau divortati sau amanti. Are voie sa puna camera video. Dumneavoastra aveti dreptul sa o scoateti si tot asa...
Mai mult , daca el are agreat de mine si judecator un program de vizita cu copilul , nu are voie sa viziteze copilul in alt interval

Pai nu viziteaza copilul, vine pe proprietatea lui, ce vina are el ca gaseste copilul in apartamentul care e si parte al lui?
Daca cumva vede copilul pe strada si nu e in timpul programului de vizita ar trebui sa traverseze? sa se faca ca nu-l cunoaste?
Atata timp cat nu aveti partajul incheiat si pe apartament si fostul sot e proprietar, nu are nimeni voie sa-i interzica accesul in apartament.
Poate totusi nu afla acest lucru si nu va mai deranjeaza.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Din cate am inteles, fostul Dvs. sot nu mai locuieste cu Dvs.
Astfel cum a precizat si dl/dna "When", suntem la limita de interpretare legala daca este sau nu este vorba despre o violare a vietii private si ma refer aici ca infractiune, astfel cum aceasta este definita de art. 226 C.pen.
Din punctul meu de vedere, domnul si-a instalat o camera de supraveghere pe proprietatea lui ceea ce s-ar putea interpreta in sensul ca nu ar antrena vreo raspundere penala, insa la fel de adevarat este, dat fiind ca a intervenit o separatie intre Dvs. si fostul Dvs. sot (iar acesta nu mai locuieste la fostul domiciliu conjugal), ca dansul nu avea vreo justificare sa monteze mijloace de supraveghere video/audio in acel apartament, chiar daca il detineti in coproprietate, intrucat cunostea ca locuiti doar Dvs. si minorul, si astfel prin montarea acestor camere de supraveghere a cunoscut si a acceptat ca vi se aducere atingere vietii private fie prin ascultarea Dvs., fie prin inregistrarea de imagini cu Dvs., dar si a altor persoane care va viziteaza.
Mai mult decat atat, scopul montarii acestor camere a fost sa va violeze viata privata, alta explicatie nu gasesc din atitudinea fostului sot "de a-si asunde urmele" si a lua accesoriile camerei.
In opinia mea, puteti formula plangere penala, intrucat infractiunea de violare a vietii private se urmareste la plangerea prealabila, iar aceasta trebuie sa fie formulata in termen de 3 luni de la data savarsirii infractiunii sau de la data la care ati aflat despre savarsirea faptei. Totodata, sunteti indreptatita de a solicita daune morale in cuantumul dorit de Dvs.
Totodata, daca nu doriti ca fostul sot sa se aleaga cu dosar penal, va puteti adresa in civil cu o actiune in pretentii si sa solicitati daune morale si sa probati acest fapt expus de Dvs. prin orice mijloace de proba. Singurul dezavantaj este ca in functie de cuantumul daunelor morale solicitate, veti fi nevoita sa achitati o taxa judiciara de timbru la valoare (x% din suma solicitata).
Daca aveti nevoie de ajutor in formularea plangerii, le puteti adresa linistita.

O zi frumoasa!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2018
Carmen Matei, Avocat
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
dansul nu avea vreo justificare sa monteze mijloace de supraveghere video/audio in acel apartament, chiar daca il detineti in coproprietate, intrucat cunostea ca locuiti doar Dvs. si minorul, si astfel prin montarea acestor camere de supraveghere a cunoscut si a acceptat ca vi se aducere atingere vietii private fie prin ascultarea Dvs., fie prin inregistrarea de imagini cu Dvs., dar si a altor persoane care va viziteaza.

Doamna nu poate dovedi cum ca acele camere nu erau instalate de cand erau sot si sotie. Omul poate sa spuna ca sunt de mult timp si ca nu le-a scos tocmai pentru ca nu a mai venit in apartament.
E casa lui. Doamna poate sa isi desfasoare viata privata pe o proprietate ca e e doar a ei . Nu prea poti pune restrectii pe un spatiu care e in comun. Faceti partajul si nu o sa va mai aflati in pericol sa fiti spionata, o sa puteti lua masuri legale. Altfel fostul partener poate veni oricand in casa iar daca nu ma insel chiar ar putea sa lase pe altcineva sa stea acolo, contra unei sume de bani sau chiar sa va ceara parte din chiria pe care o plateste pentru ca nu isi poate folosi locuinta.
Personal va sfatuiesc sa finalizati partajul urgent sau sa verificati mereu sa nu fiti filmata/ascultata. Daca incepeti drumul plangerilor penale sau asa cum ati fost sfatuita mai sunt, nu intrevad mari sanse de castig ci doar inceputul unul lung razboi.

Alte discuții în legătură

Utilizare bun comun in perioada divortului, montare camere inregistrare audio-video irinavasiliu irinavasiliu Buna seara! Sunt in divort cu sotul meu, din iunie 2013. A avut loc doar un termen si urmeaza al doilea in decembrie. Locuim intr-o casa, proprietate comuna ... (vezi toată discuția)
Buna seara, cum imi pot impiedica sotia sa ma inregistreze audio/video ... ionut.nechifor ionut.nechifor Buna seara, Cum imi pot impiedica sotia sa ma inregistreze audio/video in apartamentul nostru proprietate comuna? Mentionez ca a instalat fara acordul meu ... (vezi toată discuția)
Vecinul imi filmeaza copilul minor si sotia peste gard. buna ... iLL357 iLL357 Vecinul imi filmeaza copilul minor si sotia peste gard. Buna ziua, detin un teren imprejmuit cu gard de plasa de 2m si plasa de umbrire peste. Vecinul si-a ... (vezi toată discuția)