Bună ziua. Doresc să vă întreb dacă la reîntoarcerea la serviciu din concediu de crestere copil angajatorul are obligația de a păstra același salariu net sau brut? Întreb acesta deoarece între timp sau modificat contribuțiile salariale, iar netul iese mai mic la acelasi salariu brut.
Mulțumesc.
Buna ziua. Angajatorul nu este obligat sa va pastreze salariul net. Avand in vedere modificarile legislative de la inceputul anului, dvs trebuie sa negociati direct cu angajatorul pastrarea salariului net. El trebuie sa respecte doar salariul minim brut pe tara, respectiv 1900 lei lunar. Vi s-ar pastra salariul net doar in situatia in care prevederile contractuale fac referire la salariul net.
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Daca in timpul CCC , s-au majorat salariile, atunci la revenirea din CCC, angajatorul este obligat sa va acorde salariul imbunatatit, asa cum se dispune in alin.8 al art.10 din Legea nr.202/2002.
Angajatorul va acorda salariul imbunatatit si in functie de performanta. Legea nr. 202/2002 la art. 8 ne trimite la obligativitatea nediscriminarii pe criterii de sex, dar el are libertatea si obligativitatea evaluarii profesionale a salariatului, pastrand conditiile de munca echivalente, bineinteles.
Mi-ar placea sa nu copiem doar texte de lege seci, de pe internet sau de oriunde, sa ne bazam un pic si pe ceea ce se intampla in practica, in jurisprudenta din domeniu, critica sa fie constructiva, bazata pe argumente solide. Multumesc!
Nu m-am referit la art.8 - , incercati sa nu mai faceti afirmatii fara vreo argumentatie plauzibila.
Obligatia de majorare a salariului - in conditiile mentionate anterior - decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptul persoanei de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei, ii corespunde obligatia angajatorului de a acorda aceste imbunatatiri.