avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am un apartament de vanzare si clientu nu are toata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am un apartament de vanzare si clientu nu are toata suma.ce acte la notar se pot incheia?

Am un apartament pus in vanzare,iar agentia m-a contactat ca au un clint dar clientu nu are toata suma urmand sa ne dea jumatate din suma acum si jumatate in luna martie2010.Eu as fii de acord si cu aceasta posibilitate dar as dori sa stiu ce act notarial se poate face ca sa ma asigur ca primesc si restu de bani sau sa nu raman fara apartament.Exista vre-un act notarial in care se poate specifica ca am primit jumatate din suma acum,cealalta parte urmand sa fie achitata la data stabilita si in care sa se specifice ca daca la data scadenta daca clientul nu achita restul sumei pierde avansul dat?Daca se poate un raspuns urgent!!!!!!!
Multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:31, 5 Noiembrie 2009
Se poate - faceti un contract autentic in care se precizeaza mecanismul de plata si de transfer al proprietatii. Mare atentie: nu transferati proprietatea daca nu ati primit toti banii, e foarte riscant! Puteti sa il lasati sa foloseasca apartamentul, dar fara sa transferati proprietatea.
incheiati in acest sens un antecontract in forma autentica, la notar .
treceti in antecontract si clauza , potrivit careia , in cazul in care promitentul cumparator nu achita la data stabilita restul de bani, va pierde inclusiv avansul platit , iar partile vor fi repuse in situatia anterioara incheierii antecontractului .
eu v-as sfatui sa nu predati imobilul decat la data perfectarii contractului de vanzare-cumparare.
buna ziua!
puteti face direct contractul de vanzare cumparare!
restul de pret se numeste privilegiu vanzatorului si se inscrie la rubrica sarcini in CF imobilului.
acest privilegiu se radiaza doar in urma unei decklaratii pe care o veti da dvs, in sensul ca v-ati primit intregul pret.
Sigur ca acest lucru e posibil si ca exista mai multe variante, asa cum au aratat colegii mei... dar acel cumparator in vremurile astea in care nu se cumpara nimic ar accepta sa piarda in caz de neplata a diferentei de pret in 5 luni o penalitate de ... jumatate din valoarea apartamentului??? :O
Sunteti dispusi, amandoi, sa platiti la notar aproape de doua ori onorariul pentru o tranzactie simpla?
Care dintre parti are unde sta si care nu (exceptand imobilul in cauza), ce se intampla in caz ca nu va plateste si nu evacueaza imobilul, cine plateste taxe suplimentare pentru inscrierea privilegiului vanzatorului...
Nuante, variante si inrtebari sunt numeroase, in functie de ce vrea fiecare parte.
Mai bine va informati serios cu privire la toate variantele, costurile lor, riscurile fiecareia si luati o decizie in cunostinta de cauza. Diminueaza sau constientizeaza riscurile.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achiziționare locuință - avans, ulterior plata in rate Dannyytiesto Dannyytiesto Vreau sa cumpăr un apartament iar proprietarul si-a dat acordul sa ii achit un avans pe care îl voi trece intr-un contract făcut între noi și legalizat ... (vezi toată discuția)
Locuinta in rate ContSters180019 ContSters180019 buna ziua.am un apartament si un posibil client pt cumpararea acestuia.exista vreo varianta la notar pt a vinde acest apartament in rate,dar fara a trece ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare imobil a_l_e_x a_l_e_x buna ziua tuturor, sunt interesat sa cumpar un apartament la un anumit pret pe care in momentul actual nu-l pot achita in totalitate. Astfel, am convenit cu ... (vezi toată discuția)