Buna ziua,
Situatia sta in felul urmator:
Momentan ambii parinti lucreaza, mama urmeaza sa intre in concediu de risc maternal, apoi concediu prenatal, respectiv postnatal, urmand ca la 42 de zile dupa nastere tatal sa depuna dosarul pentru indemnizatie crestere copil, iar mama sa isi dea demisia. (este mai avantajos asa). Intrebari:
1- Mama poate efectua tot concediul postnatal in limita a 126 de zile, chiar daca tatal depune dosarul dupa 42 de zile?
Trebuie sa demisioneze o data cu depunerea dosarului de catre tata, sau nu are legatura?
2-Daca tatal intra in concediu crestere copil, mai are dreptul la cele 5 zile libere la nastere si la cele 10 zile pentru cursul de puericultura?
1. Mama poate efectua tot concediul de sarcina si lehuzie de 126 de zile, este un drept exclusiv al mamei. Nu are nicio legatura cu persoana care va intra in concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani. Dupa cele 126 de zile poate chiar sa se intoarca la locul de munca, fara sa fie nevoita sa-si dea demisia.
2. Drepturile care decurg din derularea contractului de munca raman aceleasi pentru tata, chiar daca urmeaza sa-si ia concediu paternal, respectiv poate sa-si ia cele 5 zile libere la nasterea copilului si poate participa si la cele 10 zile pentru cursul de puericultura. Oricum toate aceste evenimente au loc in perioada celor 42 de zile, cand mama trebuie sa stea cu nou-nascutul.
1. In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de: - concediu paternal
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare. In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Angajatorul are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.
- zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, daca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern sunt stabilite acordare de zilelibere platite in cazul nasterii unui copil ,atunci tatal poate beneficia de astfel de zile.
- concediu pentru cresterea copilului
- cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept.
2. Tatal copilului poate solicita concediu crestere copil (CCC) incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.