avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... AG si consecintele ei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

AG si consecintele ei

Buna ziua!
La inceputul lunii iunie am participat la sedinta reconvocata a AG in care s-a ales alt presedinte (cel vechi a demisionat) si alti membri ai CE printre care si eu.
Am solicitat in mai multe randuri noului presedinte sa definitiveze, sa ne dea spre semnare si sa afiseze PV al AG. Am primit prin e-mail din partea firmei de administratie numai un draft caruia am dorit sa i se aduca modificari, insa ulterior nimeni nu m-a mai contactat in legatura cu PV. Am intrebat chiar si presedintele de ce se ocupa administratia de aceste documente si mi s-a raspuns ca pentru aste este platita.
Intre timp noul presedinte a inceput sa ia decizii separat pe fiecare bloc in parte (AP este constituita pe doua blocuri cu cate o scara si 50 de apartamente fiecare) motivand ca activitatile fiecarui bloc trebuie sa aiba un bun demers si ca, avand cate doi membri din fiecare bloc in CE are majoritatea pentru a lua acele decizii.
Ulterior a inceput sa ia decizii fara sa mai consulte CE in niciun fel.
Am avut mai multe discutii cu dansul referitor la luarea deciziilor si la afisarea lor spre aducerea la cunostinta celorlalti proprietari si mi-a spus ca asa nu mai facem nimic, ca stam sa ne ingropam in hartii si ca el nu lucreaza asa, ca trebuie doar sa-i aprobam verbal actiunile.
De asemenea am solicitat in numeroase randuri ca deciziile sa fie luate dupa ce am adus un minim de 3 oferte si am gasit solutia cea mai buna pentru toti. Mi s-a reprosat ca intarzii luarea unor decizii.
Facand in trecut parte dintr-un alt CE (alt bloc) si stiind ce implica aceasta functie am ales sa demisionez intrucat nu consider ca fiind legale actiunile presedintelui.
Doresc sa stiu daca AG in care acest presedinte a fost ales este valabila avand in vedere ca nimeni nu a semnat PV si daca hotararile luate in cadrul ei (majorarea retributiei ce-i revine presedintelui de la 350 la 600 lei, de exemplu) sunt valabile.
Mentionez ca la sedinta AG au fost prezenti foarte putini locatari (cam 11), dar ca toti care treceau erau pusi sa semneze de catre un reprezentatnt al firmei de administratie intr-un tabel (probabil anexa la PV).
Pe de alta parte, in penultima AG s-a votat strangerea DIN NOU a fondului de rulment si nu reintregirea lui asa cum legea o stipuleaza. As dori sa stiu daca acest lucru este legal si ce se intampla cu locatarii care refuza sa plateasca din nou acest fond (unul din ei sunt chiar eu).
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
MetalOne, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 17:20, 21 Iulie 2018
Sa clarificam
1-Adunarea generala este statutura in conditiile in care este intrunit cvorumul necesar ,asta la adunarea generala
La adunarea reconvocata-situatia prezentata de dv,nu mai este necesar de cvorum,hotararile se voteaza de catre participantii la adunarea reconvocata indiferent de numarul acestora
Lecturati disp L nr 230/2007
2-Daca la adunarea reconvocata au fost prezenti participanti,au fost ales presedinte comitet executiv ,membrii comitetului executiv d ece nu au semnat PV?
3-Dispozitia in vigoare prevede fara exceptie ca PV al adunarii generale se consemneaza in registrul speciai al adunariilor generale si se semneaza de catre membrii comitetului executiv
Dispozitia in vigoare nu ptevede consemnarea pe alte foi transcriere ulterioara,semnare de tabel anexa la PV
4-Atat timp cat exista constituit fond de rulment,acesta eventual se reintregeste
Incercati sa clarifcati problemele cu presedinteled e asociatie
daca acesta este reticent sau intelege sa exercite atributiile dupa bunul plac fara sa respecte dispozitiile in vigoare,,ar fi de preferat sa analizati oportunitatea renuntarii la functie
Cum vad eu treburile:
Nu s-a semnat P.V. de catre Com. Executiv, nu s-a afisat si nu s-a transmis o copie la primarie, salutare neica.
Com. Ex. trebuia sa dea o decizie de numire a presedintelui si tot Com. Ex. trebuia sa semneze un Contract de mandat cu presedintele. Avem asa ceva?? Banuiesc ca nu. Iar daca avem nu sunt valabile. Deci NU avem presedinte. Nenea ala care face pe presdintele nu ar trebui sa aiba stampila pe care trebuia sa o preia tot cu P.V. de la fostul presedinte. daca a luat-o ... a comis-o.
Prin urmare, tot ce zice el pe acolo este vax-albina. Cred ca el stia asta si de aceea nu prea vrea sa semneze niste acte. Iar actele doar semnate dar fara spampila sunt nule.
Si uite asa putem merge cu analiza mult mai adanc dar nu are rost.
In concluzie, vedeti cum va organizati si faceti o Ad. Generala statutara urmand toate prevederile legale si poate de data asta o sa va improprietariti cu un presedinte adevarat.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
gigiz, utilizator

gigiz a scris:



Com. Ex. trebuia sa dea o decizie de numire a presedintelui



vedeti cum va organizati si faceti o Ad. Generala statutara



pentru ce sa mai emita comitetul executiv decizie de numire presedinte de asociatie atat timp cat exista hotararea adunarii reconvocate?
Pe ce va intemeiati afirmatia ca adunarea reconvocata nu a fost statutara ?
L nr 230/2007
Articolul 24

(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
ynocentta, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:

gigiz a scris:


Com. Ex. trebuia sa dea o decizie de numire a președintelui. Vedeți cum vă organizați și faceți o Ad. Generală statutară.

pentru ce să mai emită comitetul executiv decizie de numire președinte de asociație atât timp cât exista hotărârea adunării reconvocate?
Pe ce va intemeiati afirmatia ca adunarea reconvocata nu a fost statutara ?
L nr 230/2007
Articolul 24, alin.(3) La adunarea generala reconvocata, dacă exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenti, prin votul majorității acestora.


Ceea ce ați scris mai înainte dovedește ne-cunoașterea legilor, sau poate ne-citirea lor cu atenție.
Are dreptate cel care a scris că dacă un individ a fost ales președinte într-o Adunare Generală în care au fost convocați toți proprietarii, conform Legii 230/2007, art.24, alin.3, acesta este obligat să încheie un Contract de Mandat, altfel nu mai e legal președinte.
Și cine credeți că încheie contractul din partea Asociației ? Păi, exact acel Comitet Executiv încheie Contractul de Mandat al noului președinte, pentru a putea fi remunerat conform legii ... este așa de logic, că nu mai necesită comentarii acest aspect al Contractului de Mandat !
Referitor la art. 24, alin. 3, dvs. îl citiți doar la finalul lui și doar ce vă convine !
Dacă ați fi citit prima parte a frazei, ați fi văzut că ultima parte a ei (cea subliniată de dvs.), nu mai avea nicio importanță s-o menționați.
Mai citiți o dată, dar cu atenție ! NU POT FI ADOPTATE HOTĂRÂRILE LUATE ÎNTR-O ADUNARE GENERALĂ RECONVOCATĂ ÎN CARE NU SE ADUCE DOVADA CĂ TOȚI PROPRIETARII ASOCIAȚIEI AU FOST CONVOCAȚI !
Ca să nu fie niciun dubiu, vă repet că eu am câștigat definitiv două procese cu sentința de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale din doi ani diferiți, articolul decisiv și explicit fiind cel cu numărul 14, alineatul 5 din H.G. nr. 1588/2007
În concluzie, dacă șefii Asociației respective nu aduc dovada că au semnat toți proprietarii Asociației în acel Tabel Nominal Convocator, hotărârile devin nule, retroactiv, inclusiv actele ulterioare bazate pe aceste acte juridice nule !
ꔚ Legea 230/2007 arată că șefii Asociației au încălcat grav principiile de bază ale Adunărilor Generale.
Art.25. (1) Pentru adoptarea hotărârilor în Adunarea Generală anuală a Asociației de Proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa; ► NOTĂ: Acest principiu s-a încălcat în fiecare an fiscal, deoarece N-AU FOST CONVOCAȚI (ANUNȚAȚI) TOȚI PROPRIETARII PENTRU ADUNĂRILE GENERALE ANUALE, INCLUSIV CEI PLECAȚI TEMPORAR DIN LOCALITATE, știind că Art. 24, alin. 3 din Legea 230/2007, plus Art. 14, alin. 5 din H.G. nr. 1588/2007 îi obliga pe șefii Asociației să-i anunțe pe toți proprietarii, dar n-au dovedit acest lucru. ☛ CITEZ: „DOVEZI ALE CONVOCĂRII ŞI RECONVOCĂRII LE CONSTITUIE AFIȘUL DE LA AVIZIER ȘI TABELUL NOMINAL CONVOCATOR CU SEMNĂTURI.”
(4) HOTĂRÂRILE ADUNĂRILOR GENERALE (...) SE SEMNEAZĂ DE CĂTRE TOŢI MEMBRII COMITETULUI EXECUTIV ŞI SE COMUNICĂ ÎN SCRIS TUTUROR PROPRIETARILOR. ► NOTĂ: Dacă n-au fost semnate de către toți membrii Comitetului Executiv procesele verbale finale cu hotărârile luate în cele două ședințe, acestea sunt ilegal convocate.
☛ La fel, s-a încălcat și textul de la alin.4 care spune că „Hotărârile Adunărilor Generale se comunică în scris TUTUROR PROPRIETARILOR”, deoarece șefii Asociației nu pot aduce dovada în Instanță că AU COMUNICAT ÎN SCRIS TUTUROR PROPRIETARILOR hotărârile oricărei Adunări Generale anuale, INCLUSIV CELOR PLECAȚI DIN LOCALITATE, pentru a ști ce plătesc și cine îi conduce ! Legile îi obligă pe șefii Asociației să-i anunțe pe toți proprietarii Asociației pentru orice hotărâre luată, altfel se consideră că n-au fost informați, încălcându-le drepturile. ◄
Va multumesc frumos!
Nu ma leg de faptul ca AG nu a fost reconvocata legal. Stiu ca numarul celor prezenti nu mai conteaza la AG reconvocata.
Ma leg de faptul ca nu s-a semnat PV.
Nu stiu daca exista Registru de PV, niciodata de cand este asociatia (2013) nu au fost afisate decizii sau copii ale PV.
Am pus conditia de la inceput ca doresc sa decurga totul legal si transparent, dar toti motiveaza lipsa timpului si faptul ca se taraganeaza prin sedinte ale CE si decizii scrise.
Stiu cum se procedeaza legal si de aceea am demisionat cand am vazut ca orice incercare de a face lucrurile cum trebuie este in zadar.
Nici vorba sa semnam Contractul de Mandat. Cum am spus, am semnat o singura decizie (mutarea unei camere de luat vederi in lift). Imi asum acea decizie, mai ales ca ea a fost discutata si in AG, dar nestiind ce costuri implica am hotarat de comun acord sa amanam luarea unei decizii in acel moment.
O noua AG a fost convocata pe 25 iulie. Sigur nu va exista cvorum si se va reconvoca.
As dori sa stiu, eu, ca simplu proprietar, cui ma pot adresa ca sa aflu daca totul este in regula sau nu cu actiunile anterioare ale CE, Presedinte si firma de administratie? Exista o autoritate care sa faca un control doar printr-o cerere avand in vedere ca eu nu am nicio dovada scrisa?

Alte discuții în legătură

Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)
Hotararile adunarii reconvocate dalamiros dalamiros cu respect as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea situatie. fac parte din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari. in urma cu doua luni ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari lucian67 lucian67 buna dimineata , as dorii daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema si anume daca o asociatie de locatari poate functiona si fara presedinte al asociatiei ... (vezi toată discuția)