avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire, succesiuni succesive. Ce șanse are fiul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire, succesiuni succesive. Ce șanse are fiul meu (nepotul) să moștenească imobilul?

Buna ziua.Va rog sa ma lămuriți in urmatoarea situatie: soacra mea a cumparat in urma cu 12 ani o casa .Era căsătorită cu socrul meu. Între timp au divorțat.Amândoi sunt trecuți in cartea funciară.Acum 3 ani socrul meu a decedat in strainatate. La 3 luni a decedat fiul lor si sotul meu.Soacra este acum la o nepoata .Aceasta nepoata face demersuri ca soacra mea sa-i doneze casa , pe care sa o vândă unor vecini delanga casa.
Ce sanse are fiul meu nepotul sa moștenească casa?
Deoarece socrul a decedat in strainatate nu pot procura certificatul lui de deces.
Multumesc .
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: geanus , utilizator 17:21, 26 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Câți copii au avut socrii tăi? Despre ce fel de nepoată vorbim?

Câți ani are soacra și în ce stare mentală se află?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
Andr@, utilizator
Sotul meu a fost unicul fiu.
Nepoata este Nepoata de sora a soacrei mele.
Soacra are 85 ani si Alzheimer.
Multumesc.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situația este în favoarea ta. Dar ar trebui să începi să strângi dovezi în sprijinul cazului tău, în special legate de starea de sănătate a soacrei, apoi să consulți un avocat.

Există un diagnostic oficial al bolii Alzheimer? A fost internată, diagnosticată, primește tratament?

Fiind în această stare nu are discernământ, deci nu poate dona nimic nimănui.

Ce s-a întâmplat cu restul bunurilor socrilor atunci când au divorțat (casa înțeleg că ar fi 50-50%)? Cum le-au împărțit?

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
Andr@, utilizator
Multumesc pentru intrebarile foarte bune.
Sincer , nu stiau daca are acte , daca primeste tratament pentru ca nepoata refuza sa vorbeasca cu mine.
Cand au divorțat a fost cu urmatoarea intelegere: divortam casa din Romania sa rămână soacrei , iar casa din străinătate socrului.
Nu au facut partaj.
La cadastru sunt trecuți amândoi.
In strainatate nepoata soacrei s-a ocupat de casa de acolo.
Nu stiu foarte multe.
Acum , aici in Romania vecinii se laudă ca pana la urma ei vor intra in posesia casei de la Gaesti.
Multumesc

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi cazul să mergi la un avocat și să soliciți doar o consultație, nu costă exorbitant. Pe lângă pregătirea legală, un avocat are și multă experiență practică și îți va da un sfat cum să abordezi mai bine situația.

Pregătește din timp o cronologie cu tot ce s-a întâmplat, succint. Veți discuta astfel mult mai concret și aprofundat, fiecare cu copia lui în față.

Atât tu cât și fiul tău sunteți moștenitori ai soțului, care este moștenitor al socrului (tatăl său). Deci aveți drept și la casa din străinătate. Moștenitor al soțului tău este însă și soacra (mama lui) deoarece i-a supraviețuit.

Pentru ca soacra să doneze casa trebuie să meargă la notar, donația în materie imobiliară necesitând act autentic.

În principiu, notarul nu va încheia actul dacă observă că soacra nu are discernământ.

Ai putea cere la judecătorie punerea soacrei sub interdicție și numirea unui tutore care să se ocupe de ea și de bunurile sale, dar este cu dus și întors pentru că ar trebui să o preiei tu să ai grijă de ea sau o va prelua nepoata, care apoi va putea cere autorității tutelare vânzarea bunurilor astfel încât să acopere costurile tratamentului și îngrijirii speciale.

Și chiar dacă soacra donează tot, la decesul acesteia veți putea cere raportul donației deoarece tu și fiul tău veniți la succesiunea soacrei prin reprezentarea soțului tău, decedat acum 3 luni. Soțul tău, fiul soacrei, este moștenitor rezervatar, adică are o anumită cotă de care nu poate fi privat.

Citește mai mult aici: [ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Succesiune sua geanus geanus buna ziua. Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: socrul meu a decedat in august 2015 in SUA. sotul a decedat in noiembrie 2015 , in ... (vezi toată discuția)
Succesiune soacra geanus geanus Buna ziua. Va rog să mă lămuriți în următoarea situație: socrii mei au cumpărat o casă în 2006. Apoi au divorțat. Nu au făcut partaj. In 2015 ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are? ioanadaniel ioanadaniel buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema. Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii: Sotul ei avea o fata ... (vezi toată discuția)