avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatul are drepturi sau doar responsabilitati ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatul are drepturi sau doar responsabilitati ?

Buna ziua .Sunt un angajat al unei societati comerciale avind ca obiect de activitate prelucrarea metalelor deci un mediu toxic si un grad mai ridicat de periculozitate .In ultima vreme in cadrul unitati au avut loc dispute si neintelegeri intre angajati si conducerea unitatii referitor la caile de acces in uzina . Mentionez ca pina in prezent intreprinderea avea 2 porti functionale atit pentru masini , utilage cit si pentru angajati . Dupa utilitate , preferinte sau domiciliul fiecarui angajat aceste porti cai de acces ale intreprinderii erau folosite in mod frecvent si regulat in mod egal de catre noi angajatii la intrare sau iesire din schimb fiind ambele porti prevazute cu parcari amenajate . [Parcari amenajate in afara unitatii] In urma unor asa zise furturi nedovedite si cu autori necunoscuti conducerea a luat drastica masura de a inchide una din porti indiferent de protestele angajatilor sau a sindicatului Inconvenientul nostru ca angajati apare normal de la faptul ca nu este loc suficient intr-o parcare pentru masinile noastre , nu ne sunt protejate masinile de obisnuitele furturi din masini pe perioada cit noi ne desfasuram activitatea in uzina, pierdem timpul nostru liber atit cit inconjuram uzina cit si in ambuscada creiata in parcare ca nu putem iesii pina nu se elibereaza marginile In cazul unui accident de munca sau al unui incendiu in incinta intreprinderii nu vad cum ar mai ajunge salvarea sau pompierii E normal ca o intreprindere metalurgica care are in jur de 800 de angajati sa blocheze o cale de acces o poarta functionala? ce putem face ?#-o#-o#-o Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
gaby_apex, utilizator
Cel mai recent răspuns: gaby_apex , utilizator 14:53, 9 Noiembrie 2009
Este apanajul administratiei unei societati comerciale sa stabileasca politica de acces pe teritoriul societatii. In ceea ce priveste caile de interventie in caz de situatii de urgenta, societatea trebuie sa aiba un plan aprobat de autoritati (acesta include inclusiv traseele de circulatie si caile de acces). Planul de evacuare si interventie in caz de incendiu (sau alta situatie de urgenta), angajatorul are obligatia sa-l afiseze in loc public pentru luare la cunostinta. Aceasta este o problema pe care puteti sa o discutati in cadrul Comitetului de Securitate si Sanatate in Munca. La intrunirea CSSM, puteti cere asistenta din partea unui inspector specializat de la ITM (angajatorul nu se poate opune acestui lucru), acesta putand face recomandari specifice (care pot fi baza unei tematici de control ulterior).
In ceea ce priveste parcarea...... aceasta apartine societatii?........este pe teritoriul ei? Daca nu....atunci nu e responsabilitatea administratorilor societatii.

Oricum, intotdeauna calea cea mai buna in solutionarea unor astfel de probleme, este calea dialogului, purtat intr-o maniera civilizata, in limite rezonabile, bazat pe un joc al argumentelor dus cu mul, foarte mult tact.
Daca pe fondul unei situatii economice grele, mai apar si aceste furturi, peste care se mai adauga si alte alte pretentii din partea salariatilor (care poate sunt indreptatite dar spuse sau transmise pe un ton si la un moment nepotrivit par exagerate si nejustificate), este normal ca reactiile sa fie radicale si va spun din proprie experienta, radicalizarea pe anumite pozitii ireconciliabile in cadrul unui dialog social, nu generaza lucruri bune pentru nici una din parti.

Ati incercat sa veniti catre angajator cu o solutie de securizare a acelei cai de acces impotriva furturilor, astfel incat aceasta sa ramana deschisa pentru uzul salariatilor? Va recomand sa discutati cu reprezentantii salariatilor pentru gasirea unor solutii constructive care sa raspunda cerintelor ambelor parti, solutii care sa fie propuse administratiei. Nu cred ca in fata unor argumente solide din care sa rezulte atat rezolvarea necesitatilor angajatilor dar si ale angajatorului, acesta se va impotrivi. Chiar daca solutia oferita implica niste costuri, aratati care sunt avantajele si castigurile care rezulta din aplicarea ei.

Va urez succes!
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum acces complex blocat de masini parcate Dia1985 Dia1985 Buna ziua.Traiesc intr un complex rezidential si drumul de acces este blocat de masini parcate.Proprietarii au parte comuna din drumul de acces.De curand a ... (vezi toată discuția)
Placuța "parcarea interzisa" este obligatorie? iuly25 iuly25 In cazul in care cineva parcheaza pe carosabil in dreptul unui gard iar dupa doua ore constata ca i-a fost ridicata masina pentru ca gardul respectiv era de ... (vezi toată discuția)
Parcare langa o proprietate privata Djony7 Djony7 Buna ziua, Am o dilema cu privire la un loc de parcare langa o proprietate privata. Este vorba de o casa,langa care este un spatiu public de aproximativ ... (vezi toată discuția)