avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fost angajator imi imputa sume de plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fost angajator imi imputa sume de plata

Buna seara,

Situatia este urmatoarea. Pana in 27.07.2009 am ocupat functia de ofiter de cont supervizor la sucursala unei banci. Incetarea activitatii a venit ca urmare a demisiei mele, cu acordul partilor.

Astazi am fost sunata de directoarea adj si de directoarea sucursalei pentru a ma informa ca un client pretinde achitarea de catre banca a unei sume reprezentand penalitati de intarziere la plata obligatiilor bugetare. Eu sunt invinuita ca in data de 06.07.2009 am acceptat ordinele de plata de la client, le-am returnat cu stampila bancii de decontare, insa nu l-am operat in sistem. De aici, sumele nu au mai ajuns la buget pentru luna iulie si s-a emis decizia pentru plata penalitatilor in valoare de aprox 250 ron. Mentionez ca aceste ordine de plata, conform celor declarate de directoarea bancii au semnatura mea. Deoarece ma considera direct responsabila pentru neprocesarea acelor ordine de plata, mi-au solicitat sa achit aceasta suma.

Deoarece, dupa inaintarea demisiei, am avut unele suspiciuni ca acele ordine de plata au ramas neoperate, am verificat la banca daca apar lucrate ordine de plata reprezentand obligatii bugetare pentru luna iulie. Mi s-a confirmat ca au fost lucrate. Astazi am aflat ca de fapt, in iulie, clientul a mai facut si la sfarsitul lunii alte plati catre buget care e posibil sa le fi confudat cu cele de care am intrebat.

Ceea ce vreau sa subliniez este ca acest lucru nu a fost facut cu buna stiinta, a fost o neglijenta, insa doresc sa stiu in ce baza mi se poate imputa acea suma.
In baza a ce as face plata catre client, in ideea de a ma achita de obligatia ce imi revine? Si daca platesc acea suma, cum pot sa ma asigur ca luna viitoare, cu aceeasi decizie de la administratie nu va pretinde iar bancii suma respectiva si banca la randul ei nu va pretinde noi sume de la mine.

Nu am primit nici o hartie in acest sens nici nu am cunostinta daca exista o cerere scrisa din partea clientului cu privire la despagubiri.

Care este cadrul legal in baza caruia s-ar actiona?

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: carollina82 , utilizator 10:53, 5 Noiembrie 2009
Faptul ca vi s-a comunicat telefonic o eventuala imputatie nu este de natura a fi suficient pentru a va propune o anumita conduita sau o anumita aparare.
Este bine cunoscut principiul conform caruia cel care efectueaza o cerere, solicita o despagubire sau are o pretentie trebuie sa o si dovedeasca.
In aceasta ipoteza, probabil, ar conta atributiunile dvs de la fostul loc de munca stabilite prin lege, regulamente interne si fisa postului.
Cum as mai putea avea eu acces la aceste documente ? Am dreptul sa le solicit ?
In al doilea rand, care ar fi riscul daca nu voi proceda asa cum doresc ei (i.e. directoarea sucursalei) ? Pot fi chemata in instanta pentru a mi se cere plata acestei sume ?
Ce cale recomandati in aceasta situatie pentru implicatii minime?
Clientul ar trebui sa actioneze in instanta banca,sau banca sa rezolve amiabil recunoscandu-si vinovatia,iar banca sa recupereze prejudiciul de la dvs.

Nu va recomand sa semnati vreun angajament de plata,daca vi se face o notificare cereti documentele care au stat la baza ei.
Sa nu fie un precedent si orice problema aparuta sa considere ca este vina dvs.

Analizati responsabilitatile si obligatiile pe care le aveti in fisa de post , obligatiile din Regulamentul intern al bancii sau in procedurile de lucru.
In cazul unui proces intentat de client bancii se poate dovedi ca acesta a fost prejudiciat de banca. Banca poate sa va cheme in garantie, avand in vedere calitatea de angajat insarcinat special cu acele operatiuni care au produs prejudiciul. Prin urmare, prejudiciul va fi acoperit de banca, prejudiciu pe care il va recupera de la dvs, daca se dovedeste legatura clara de cauzalitate dintre fapta dvs si prejudiciu.
Problema se pune daca asteptati ca banca sa fie data in judecata, sau daca, asa cum chiar dvs recunoasteti, va asumati greseala si platiti. Daca nu este vina dvs, asteptati citatia.
Probabil ca nu v-a fost nimic scris transmis pentru a nu se face foarte multa valva si sa nu se preconstituie probe de recunoastere a prejudiciului.
Multumesc pentru raspunsuri.
Am gasit fisa postului , in care se specifica ca " Raspunde disciplinar, material, civil si penal in cazul in care prin neindeplinirea unor atributii se produc prejudicii materiale calculabile direct sau indirect." si " Primeste de la clienti documente de decontare in vederea analizei, verificarii si inregistrarii lor in conturile titularilor in conformitate cu prevederile Regulamentului BNR privind efectuarea si controlul operatiunilor de decontare intre societatile bancare;"

ROI nu il am. Nu vreau sa se ajunga sa fiu chemata in instanta samd, insa nici nu prea sa dau acesti bani doar pentru ca asa mi s-a sugerat. Dar in baza la ce as plati suma respectiva? In baza carui document? Si total de acord, nu vreau sa se considere precedent pentru eventuale situatii similare pe viitor.

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Prejudiciu Albocs1 Albocs1 Ce se intelege prin prejudiciu cauzat de un angajat (daca exista prevederi legale asupra valorii prejudiciului). Cum se poate dovedi vina sau nevinovatia unei ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala eloria eloria acum 3 ani mi s-a dat un spor se 15%. Vine un control care spune ca de fapt trebuia sa mi se dea 10 %. Dar cel care a controlat, aprobase acum 3 ani acest ... (vezi toată discuția)
Geam spart la masina- cine plateste? damone damone Buna ziua. Ne-am pus de curand termopane iar muncitorii au scapat ceva jos (zidarie) si au spart geamul unei masini. Masina nu era pe loc de parcare platit, ... (vezi toată discuția)