avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prejudiciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prejudiciu

Ce se intelege prin prejudiciu cauzat de un angajat (daca exista prevederi legale asupra valorii prejudiciului). Cum se poate dovedi vina sau nevinovatia unei angajat. Care sunt probele pe care poate lua in considerare comisia disciplinara?
Daca angajatul nu mai lucreaza la firma, unde s-a produs acest prejudiciu ce se poate face in continuare? Cum poate adus in fata instantei?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Albocs1 , utilizator 15:54, 16 Aprilie 2012
Prejudiciu = adică acea modificare a patrimoniului care se realizează atât prin diminuarea activului, urmare a săvârşirii unei fapte ilicite, sau prin creşterea pasivului.

Existenta prejudiciului da dreptul la repararea lui integrala, care se face in natura sau, cand aceasta nu e posibil, prin acordarea despagubirilor. Pentru a fi susceptubil de reparare trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
a. sa fie cert adica existenta si intinderea sa sa fie sigure; este cert prejudicial actual, adica prejudicial deja produs, cat si prejudicial viitor, care este sigur ca se va produce ca urmare a faptei ilicite, fiind astfel posibil de evaluat;
b. sa fie direct, adica sa constituie un effect nemijlocit al faptei ilicite de care se leaga printr-un raport de cauzalitate;
c. sa nu fi fost acoperit inca prin despagubiri de o terta persoana, despagubiri de la asigurari sociale; despagubiri de la o terta persoana neobligata.

Cel care se pretinde pagubit va trebui sa dovedeasca existenta si intinderea daunei. Fiind vorba de dovada unui simplu fapt jridic, toate mijloacele de proba sint adimisibile, inclusiv martorii si prezumtiile. Intrucit insa paguba pretinsa ar implica vatamarea unui drept sau a unui interes, dovada se va face in aceasta privinta numai prin mijloacele de proba admisibile, potrivit legii, pentru probarea acelui drept sau a acelui interes.

Art. 258 C.mun. prevede :
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

Fostul salariat poate fi adus in termen de maxim 3 ani in fata instantei de judecata prin promovarea unei actiuni in instanta.
Multumesc pt. raspuns...
Daca a trecut 6 luni de la producerea pagubei si nu s-a luat nici o masura, adica nu s-a intrunit comisia disciplinara iar angajatul a dat demisia se mai poate face ceva? Poate constata prejudiciul numai comisia disciplinara, dupa care se depune dosarul in instanta? Sau se poate direct si prin instanta?
Cazul concret este in felul urmator: Angajatul fiind seller(reprezentant vanzari) si a dat marfa la clienti(clienti cu care inainte avea firma un istoric bun de plata-timp de 10-12 luni), si a luat pe suma bilet la ordin pe care ulterior a refuzat la plata clientul. Soldul se ridica la o suma mare depasind 50000 euro(fiind vorba de mai multe facturi, si toate sunt acoperite). Cu clientii respectivi firma are si ca garantie bilete avalizate. Procesul de vanzare a fost aprobat de superiorul ierarhic, si de alte persoane care au control asupra soldurilor la clienti. Se poate acuza sellerul ca are parte la vina sau nu? Este sau nu un prejudiciu din partea sellereului?
Multumesc,
Comisia de disciplina nu mai are cum sa-l sanctioneze pe angajatul respectiv .. stabilirea prejudiciului se poate face fie printr-o expertiza contabila , fie prin serviciul de contabilitate.

In instanta cand se va depune actiunea prejudiciul trebuie deja sa fie stabilit ... acel prejudiciu nu este cauzat de fostul angajat ... acesta, potrivit uzantei angajatorului , a vandut marfa urmand ca ulterior sa se incaseze banii .. nu este vina angajatului daca clientul emite bilete la ordin fara acoperire
Multumesc,
Albocs1 a scris:

. Se poate acuza sellerul ca are parte la vina sau nu? Este sau nu un prejudiciu din partea sellereului?
Multumesc,


Depinde si de responsabilitatile concrete ce le aveati consemnate in fisa postului.Astfel daca raspundeati de intocmirea documentelor de livrare (facturi fiscale in conformitate cu acordurile incheiate cu clientii), incasari si plati ,puteti fi tras si dvs.la raspundere .
De asemeni,daca aveati specificat clar modalitatile de incasare a c/v marfurilor vandute si printre acestea nu se numara si acceptarea de bilete la ordin,iar se poate sa raspundeti patrimonial,fiind raspunzator de producerea prejudiciului.

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu noa noa Care este baza legala pentru ca o societate sa-si recupereze prejudiciul facut de un fost salariat? (vezi toată discuția)
Gestiune comuna- comert marcela123 marcela123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : la o gestiune comuna la un magazin alimentar, in momentul cand apare minusul, in ce masura pot fi ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani greseala angajat veromik veromik Buna ziua, Lucrez la o agentie de turism. Am facut o greseala la o rezervare a clientilor arondati mie. La 2 luni dupa acea rezervare cand am dat biletele ... (vezi toată discuția)