avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... gestiune comuna- comert
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

gestiune comuna- comert

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema :
la o gestiune comuna la un magazin alimentar, in momentul cand apare minusul, in ce masura pot fi dat in judecata? fara sa fii vinovat ( fara sa fi sustras bunuri materiale sau banesti din sediul unitatii) si fara sa existe vreo dovada in acest sens.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:08, 27 Iunie 2012
Art. 255 C.mun.
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Prin urmare, în situatia în care prejudiciul a fost produs de mai multi salariati, fiecare fiind tinut sa raspunda în masura în care a contribuit la producerea prejudiciului.

Angajarea raspunderii patrimoniale a unui salariat se poate face numai daca sunt indeplinite anumite conditii .

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
....
Buna ziua,

Va multumesc frumos pt raspuns.

As mai avea o rugaminte la dv si anume : pueti sa-mi explicati putin alin 2- art 254 C.mun.

In ce masura pot fi data in judecata , dc nu exista nici o dovada in acest sens , nu se cunoaste cine a sustrat bunuri materiale sau banesti din unitate ( in unitate desfasurandu-si activitatea mai multe persoane-gestiunea fiind comuna )?
Cum ma pot apara dc sunt nevinovata si nu doresc sa contribui cu suma de bani pt a acoperi paguba care nu a fost creeata de catre mine ?
Astept un raspuns
Multumesc frumos
Daca este vorba despre o gestiune comuna , atunci raspunderea este solidara ... in acest caz, raspunderea fiecarui gestionar/salariat se va stabili proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Dvs ar trebui sa dovediti ca nu ati cauzat acel prejudiciu ... angajatorul va invoca faptul ca de gestiunea respectiva se ocupa mai multi salariati , fapt pentru care in cazul in care se constata existenta unui prejudiciu atunci se va angaja raspunderea juridica a acelor salariati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi trasă la răspundere pentru lipsa ieșită în gestiune? Mihaela 85 Mihaela 85 Bună ziua aș vrea să știu dacă pot fi trasă la răspundere pentru lipsa ieșită în gestiune preluată cu inventar chiar dacă nu am desfășurat ... (vezi toată discuția)
Demisie romavocar romavocar am constatat un prejudiciu,am anuntat seful direct si personalu de la security.S-au luat declaratii de la persoanele respective care au confirmat ca s-au ... (vezi toată discuția)
Lipsa gestiune si recuperare sume de la angajata bulzanv bulzanv am o vinzatoare la un chiosc ,am facut inventar a iesit cu minus cum pot recupera suma? Inca ceva eu nu i-am lasat scris nicaieri stocul de pornire ce ziceti ... (vezi toată discuția)