avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsa gestiune si recuperare sume de la angajata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsa gestiune si recuperare sume de la angajata

am o vinzatoare la un chiosc ,am facut inventar a iesit cu minus cum pot recupera suma? Inca ceva eu nu i-am lasat scris nicaieri stocul de pornire ce ziceti trebuie ea sa stie stocul de pornire pt a-si regla urmatorul inventar?
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 16:35, 24 August 2016
In momentul cand angajata a preluat gestiunea,trebuia sa faceti un inventar de preluare ,cu liste de inventar semnate de ambele parti,astfel angajata se "incarca"in gestiune cu stocurile existente la data respectiva.
Daca acum se constata un minus in gestiune,angajata poate contesta pe buna dreptate veridicitatea acestuia si implicit dvs nu veti putea sa constatati ca v-a produs un prejudiciu.pt ca nu exista confirmare faptica pt stocul initial !
Prejudiciul il puteti recupera prin urmatoarele modalitati :
- acordul partilor

- actiunea in instanta

Inaintea acelei salariate a mai lucrat cineva pe acel post?
Daca a exista un angajat care a avut aceasta gestiune anterior angajatului din prezent,era obligatoriu ca la incheierea activitatii acestuia sa se faca un inventar de predare -primire intre angajatul care pleaca si cel care preia gestiunea ,cu confirmarea prin semnarea listelor de inventar a stocurilor faptice existente in unitate la data respectiva.
Daca la momentul respectiv nu exista inca un inlocuitor,inventarul trebuia efectuat si gestiunea predata celui ce raspunde de unitate ,care la data cand se incadra noul gestionar proceda la efectuarea unui nou inventar pt ca angajatul sa se incarce in gestiune cu stocul . Daca nu s-a procedat corespunzator si angajatul a inceput activitatea pe baza stocurilor scriptice ,fara inventariere si la un inventar ulterior se constata un prejudiciu, nu cred ca angajatorul se va putea indrepta asupra noului angajat pt recuperarea pagubei,nici prin intelegerea partilor,pt ca angajatul nu va recunoaste ca din vina sa s-a produs paguba si daca se va apela la instanta de judecata nu va exista proba cu inscrisuri reprezentata de "listele de inventariere"rezultate in urma inventarului de predare/primire.
Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecarui salariat se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
In primul rand,cum va dovedi angajatorul in cazul dat ca salariatul sau a provocat pagubadin vina sa ,pt a solicita recuperarea pagubei,atata timp cat in cazul dat suntem intrebati daca:"eu nu i-am lasat scris nicaieri stocul de pornire ce ziceti trebuie ea sa stie stocul de pornire pt a-si regla urmatorul inventar? "
Minusul in gestiune putea sa existe deja la data angajarii noului gestionar.

Conform art. 254 din Codul muncii republicat,
salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale,pentru pagubele materiale produse angajatoruluidin vina si in legatura cu munca lor.
In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului,printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei,recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor,intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

In completarea dispozitiilor mai sus citate, art. 255 din Codul muncii prevede ca in situatia in care paguba a fost produsa de mai multi salariati,cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.

Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Reglementarea art 255 CM,face referire doar la gestiunea colectiva adica cazul in care paguba a fost produsa de mai multi angajati ,cuantumul raspunderii se determina in raport cu masura in care cei angajati au participat la producerea ei ,iar in caz ca nu se poate determina cat a contribuit fiecare la prejudiciu,atunci se ia in calcul salariul net sau timpul lucrat..

Alte discuții în legătură

Gestiune loc de munca IoanaTdr IoanaTdr Buna seara Lucrez de 7 ani intr-un magazin ca vanzatoare.Cand m-am angajat nu am preluat nici o gestiune, si in primii 3 ani nu s-a facut deloc inventar desi ... (vezi toată discuția)
Pot fi trasă la răspundere pentru lipsa ieșită în gestiune? Mihaela 85 Mihaela 85 Bună ziua aș vrea să știu dacă pot fi trasă la răspundere pentru lipsa ieșită în gestiune preluată cu inventar chiar dacă nu am desfășurat ... (vezi toată discuția)
Gestiune comuna- comert marcela123 marcela123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : la o gestiune comuna la un magazin alimentar, in momentul cand apare minusul, in ce masura pot fi ... (vezi toată discuția)