avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa timbru
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa timbru

Buna seara.
As vrea sa stiu daca s-a procedat corect in urmatoarea speta :
am avut un termen de judecata ntr-un dosar in care sunt parte ( parat) in data de 30 sept 2009 . In incheiere la acest termen instanta a solicitat reclamantei ( care este institutie publica) sa achite pana la urmatorul termen ( adica pana azi 04.11.2009) taxa de timbru in valoare de 1120 lei altfel se suspenda actiunea . Azi la termen "reclamanta " a prezentat o chitata cu data de 03.11.2009 pt suma de 144 lei .
Potrivit art. 20 din Legea nr. 146/1997 "daca taxa judiciara nu a fost platita in cuantumul legal in momentul inregistrarii actiunii sau cererii, instanta va pune in vedere petentului sa achite suma datorata pana la primul termen de judecata. Neindeplinirea obligatiei de plata pana la termenul stabilit se sanctioneaza cu anularea actiunii sau cererii".E adevarat ca la art 21 din aceeasi lege sunt prezentate si "exceptii" insa consider ca institutia publica respectiva , adica primaria nu se incadreaza .
In acest caz , a procedat corect azi instanta cand a atribuit un alt termen pentru data de 02.12.2009 cand se solicitata din nou dovada platii integrale a taxei de timbru?
Cel mai recent răspuns: mihaelasasu , utilizator 21:15, 4 Noiembrie 2009
Se mai practica asa ceva. Se considera ca taxa de timbru este platita partial. Motiv pentru care instanta amana judecata pana la plata integrala a taxei de timbru. Oricum, daca nu plateste toata taxa nu se suspenda judecata ci se anuleaza cererea de chemare in judecata.
Ma scuzati dar tot nu mi-e clar . Adica se practica in "afara " legii? . Este clar si vizibil ca e platita partial insa din moment ce se mentioneaza si se solicita in data de 30 sept 2009 ca pana la urmatorul termen sa se achite taxa - nu spune ca integral sau partial - si de aici conform legii inteleg integral ( si sincer nu pt ca mi-ar convenii mie ci asa inteleg din lege) nu era normal ca zi sa se anuleze cererea de chemare in judecata? Considerati ca primaria se incadreaza la exceptii si poate platii partial?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza in contencios administrativ cand nu ti se raspunde la o cerere Just-drept Just-drept Buna seara, Am depus o cerere la o institutie publica, iar eu nu am primit un raspuns. Stiu ca cf. art. 8 din OUG 27/2002, institutiile publice au ... (vezi toată discuția)
Se poate achita taxa de timbru la terminarea procesului? marianapirvu marianapirvu se poate plati taxa de timbru aferenta unui proces pentru pretentii, la terminarea procesului? (vezi toată discuția)