Mama a murit in 2008 si tata in 2018.La succesiunea dupa moartea mamei tata a renuntat la dreptul lui de succesiune dupa mama.Fratele meu si cu mine am semnat fiecare un document prin care eram de acord cu succesiunea legala.Cu doi ani inainte sa moara mama, ea si tatal meu au facut un testament prin care specifica ce anume imi lasa mie, respectiv fratelui meu si celor 2 copii ai lui.Dupa ce a murit tata, am aflat cu surprindere ca in 2013 a facut un alt testament, la care martor a fost fratele meu, si prin care o parte din mostenirea cuvenita mie a fost transferata nepotilor.Inca nu am dezbatut succesiunea dupa tata.Intrebare: poate fi contestat testamentul din 2013 si succesiunea sa fie dezbatuta doar dpdv legal cf actelor semnate de mine si de fratele meu, sau trebuie luate in considerare si cele 2 testamente( 2008 respectiv 2013)?
Testamentul din 2013 revoca in tot sau in parte testamentul de 2008 in functie de dorinta testatorului .Mergeti cu actele la un av ,subiecte sensibile ca acesta care va pot face sa pierdeti sau sa castigati sume importante nu se rezolva pe forumuri ci fata in fata cu un specialist.Pt un sfat pertinent trebuiesc lamurite mai multe aspecte,studiate acte etc,
Copiii sunt mostenitori rezervatari, adica oricat ar incerca parintii sa ii inlature de la mostenire prin testamente, legea le rezerva o parte din mostenire pe care obligatoriu o vor primii. Daca testamentul incalca acea cota rezervatara atunci se taie de la ceilalti si va revine dumneavoastra. Pentru asta puneti pe hartie ce se mosteneste, stabiliti valorile lor si apoi consultati un avocat. Intotdeauna ultimul testament e cel valabil, asta daca nu se dovedeste ca e o frauda sau nu era in deplinatatea facultatilor mintale. Jumatate din partea mamei oricum va revine, iar din partea tatalui aveti rezerva care trebuie calculata si comparata cu ce e prin testament.
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă un testament ulterior conține dispoziții contrare sau incompatibile cu un testament anterior, atunci testamentul ulterior îl revocă pe cel anterior.
Concret, dacă aceeași ... capră este lăsată și vecinului x (printr-un testament mai vechi) si vecinului y (printr-un testament mai nou) nu pot fi executate ambele testamente și rămâne valabil cel din urmă. Dar dacă testamentul anterior mai conținea și ... o oaie, nu este întru totul revocat. Testamentul ulterior nu îl revocă pe cel anterior decât în măsura în care conține dispoziții contrare sau incompatibile.
Dvs. ați folosit expresia „...o parte din moștenirea cuvenită mie...” De unde s-ar putea deduce că testamentul ulterior ar intra în contradicție cu primul doar în parte/doar într-o anumită măsură. Ar trebui văzute cele două testamente. Altminteri, orice răspuns plecat din... ceea ce se zice că s-ar fi scris, riscă să fie pe alăturea cu drumul.
Ceea ce doriți dvs. (să fie dezbătută moștenirea „cf actelor semnate de mine și de frate”) nu este cu putință. Fiindcă actele despre care ne-ați povestit le-ați semnat după moartea mamei, cu ocazia dezbaterii moștenirii mamei, iar acum se discută/se dezbate moștenirea tatălui. Sunt două moșteniri diferite.
Ar fi necesare alte semnături pe alte acte spre a se ajunge și în privința moștenirii tatălui la ceea ce ați decis cu ocazia dezbaterii moștenirii mamei. Atunci ați ales să dezbateți moștenirea conform regulilor moștenirii legale, nu a celei testamentare. Și, în principiu, orice este posibil câtă vreme există un acord. Însă acum, beneficiarii testamentului sunt nepoții. Și dacă or mai fi și minori (ca spor de complicație) rezultă o speță ce n-ar putea fi lămurită pe un forum.
S-ar putea pune problema reducțiunii testamentului făcut în favoarea nepoților, dacă acesta vă încalcă rezerva succesorală. Dar ne intoarcem la aceeași expresie folosită dvs. „o parte din...”
Ar trebui știut ce parte, mai exact, a lasat tatăl dvs. nepoților lui din moștenirea lui. Și e de văzut dacă această parte încalcă sau nu rezerva dvs (sunt necesare calcule exacte).
Dacă este adevărat ceea ce ați spus (că tatăl dvs. le-a lăsat nepoților doar o parte din moștenirea ce vi s-ar fi cuvenit) atunci ... intuitiv imi rezultă că rezerva nu v-a fost încălcată ori v-a fost încălcată într-o așa de mică măsură încât nu merită osteneala. (Dacă tatăl dvs. a ales să le lase nepotilor doar o parte din moștenirea cuvenită dvs., înseamnă ca și-a făcut el deja oarece calcule, iar matematica de după moartea lui s-ar putea doar ... să confirme ceea ce a gândit la vremea când a scris acel testament. Dacă o fi gândit cu capul lui... ).