avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum trebuie întocmit un testament pentru excluderea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum trebuie întocmit un testament pentru excluderea unei rude pe linie paternă?

Buna ziua.

Doresc sa intocmesc testamentul.

Ca si mostenitori am parintii - mama si tata si un frate vitreg caruia nu-i stiu numele complet,
Vreau ca mostenitor sa fie un nepot.

Din ce stiu, va rog, confirmati parintii sunt rezervatari - deci le voi da minimul prevazut de lege si restul sa mearga la acel nepot. Posibil sa fi murit tatal meu, nu am nicio relatie cu el.

Cum pot exclude din testament acest frate vitreg, doar dupa tata si eventualii sai copii? Nu stiu daca ii are, nu-l cunosc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:16, 25 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In situatia dvs, numai parintii sunt mostenitori rezervatari.
Testamentul insusi este suficient pentru a-l exclude pe fratele vitreg si mostenitorii acestuia.
Multumesc de raspuns.

Dar pot face testament fara a sti numele complet si adresa fratelui ? Cum va fi el identificat in testament?
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
dorinserban, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa cum bine stiti, reductiunea testamentelor o pot solicita numai mostenitorii rezervatari (sotul, parintii, descendentii).
Celelalte rude, neavand aceasta calitate, vor fi excluse de la mostenire prin insusi faptul intocmirii testamentului. Nu e necesara nominalizarea expresa "te exclud pe tine, X".
Inca o intrebare: deci tatal meu, daca va fi in viata la momentul decesului meu cand testamentul intra in aplicare poate sa-l atace in instanta motivand de ex lipsa de intretinere fata de el din partea mea sau orice alte motive?

Nu incalc rezerva sa testamentara de 1/4, dar pot fi alte motive pt care tatal poate ataca?

Sau tatal poate cumva face procura pentru ca fratele sa atace testamentul?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vad ce legatura are intretinerea.
Tatal are dreptul la rezerva succesorala in temeiul legii. Este la latitudinea dansului daca o va pretinde sau nu.
Daca nu incalcati rezerva succesorala, nu exista nici un temei legal pentru "atacat".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am testament autentic de la părinți pe apartamentul ... Toculeasa Toculeasa Buna ziua! Am testament autentic de la părinți pe apartamentul deținut de ei .Ei au decedat si vreau sa știu dacă pot trece apartamentul pe numele meu in ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament blecota blecota Buna ziua, daca tatal meu vitreg imi lasa prin testament toata averea sa numai mie, copii lui pot ataca acest testament? Adica, exista riscul ca eu conform ... (vezi toată discuția)
Testament ContSters308967 ContSters308967 Buna seara, Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit ... (vezi toată discuția)