avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate să-mi ia copilul tatăl biologic dacă nu l-a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate să-mi ia copilul tatăl biologic dacă nu l-a recunoscut nici până în prezent? Vă rog să mă ajutați!

Buna ziua va rog mult sa ma ajutați am dat naștere unui baietel minunat este pe numele meu de familie la tata are linie. Cu tatăl biologic nu mai vorbesc de când eram in primele luni de sarcina iar când eram aproape de naștere actualul iubit a avut grija de mine si de copil as dori să-l trec pe iubitul meu ca tatăl adoptiv. Tatăl biologic ar avea cum sa mil ia sau cel puțin ar avea drepturi asupra băiatului meu pentru ca nu i-am cerut pensie alimentara niciodată si nu sa ocupat el de copil ci eu si iubitul actual pe care as dori să-l trec ca tata adoptiv . Ar avea vrun drept cel biologic ? Va rog ajutați-mă
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gigiz , utilizator 10:52, 29 Iulie 2018
Tatal biologic are toate drepturile ce decurg din respectiva relatie daca hotaraste sa recunoasca copilul. In ce priveste adoptia, aceasta este o procedura indelungata si anevoioasa, din pacate...insa este de luat in calcul, daca sunt indeplinite conditiile.
Tatăl biologic este interesat de copil? A solicitat să-l vadă, a manifestat vreo intenție de a se implica afectiv sau material în viața lui?

Nu a fost interesat niciodată de aceea nu este trecut in certificatul copilului. Dar o cunoștința de a lui mi-a lăsat un mesaj in care imi da de inteles ca ne vom revedea curând si imi este frica sa nu mi-l ia
Viitorul soț, actualul iubit pe el doresc să-l trec ca tata adoptiv in certificat pentru ca el sa ocupat si a investit sentimental si financiar in mine si in copil Nu vreau nimic de la tatăl biologic nici pensie alimentara nimic nu vreau săi las nici măcar dreptul de al vedea. Dacă actualul iubit este trecut in certificatul de naștere al copilului ca tata adoptiv ... tatăl biologic are vrun drept ?
8 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ai fost căsătorită cu tatăl biologic?

Teoretic, actualul iubit nu poate să îl adopte fără acordul tatălui biologic.

Dar, practic, având în vedere că în certificatul de naștere nu este menționat cine este tatăl, actualul iubit ar putea face o recunoaștere de paternitate față de copil și să pretindă că este al lui, ceea ce ar echivala cu faptul că el este considerat - în mod retroactiv - tată biologic chiar de la nașterea copilului, nemaifiind nevoie de adopție.

Vă puneți amândoi la punct povestea și vă coordonați în toate aspectele (data și cum v-ați cunoscut, ce ați făcut, unde, cum, etc.), susținând că v-ați cunoscut înaintea conceperii copilului și că ai avut o relație cu el, în paralel cu relația cu tatăl biologic. Orice ar fi, nu renunți la poveste și declari sus și tare că ești absolut convinsă că adevăratul tată al copilului este actualul iubit, fără nicio îndoială, deoarece nu ai întreținut relații cu tatăl biologic în jurul perioadei în care a fost conceput copilul.

Sfatul meu este să consultați un avocat bun, specializat pe dreptul familiei și să-i expui această soluție, pentru mai multe detalii. Nu o să poată să-ți spună direct să faci asta, pentru că ar încălca deontologia profesională, dar puteți discuta soluția la nivel teoretic ;)

Cât mai repede să facă actualul iubit recunoașterea de paternitate.

Legal vorbind, veți câștiga câțiva ani de liniște relativă, pentru că procesul cu tatăl biologic poate dura foarte mult, cu un avocat bun care să amâne tot la maxim. Asta în caz că tatăl biologic se hotăraște să te acționeze în instanță, dar poate că nu o va face.

Te sfătuiesc să nu îl contactezi, provoci sau jignești în vreun fel pe tatăl biologic. Conduita ta trebuie să fie impecabilă.

Nu vorbești deloc cu el sau cu interpușii lui. Refuzi dialogul în mod politicos și apoi le blochezi numerele de telefon. Nu răspunzi niciodată la apel cu număr ascuns. Nicio informație despre recunoașterea de paternitate să nu ajungă la el și, de fapt, la nimeni (pentru că îl va determina să încerce să atace recunoașterea).

Închide contul de Facebook și orice altceva, nu pune poze pe nicăieri, nu oferi nicio informație nimănui despre copil, nici măcar „prietenilor” sau familiei extinse.

Montează-ți o cameră de supraveghere la ușă ca să ai dovezi în caz că tatăl vine și te/vă hărțuiește, bate în ușă, distruge ceva.

Filmează cu telefonul mobil orice întâlnire pe care ai avea-o cu el pe stradă, dacă te așteaptă.

Dacă nu te simți în siguranță în timpul acestei întâlniri și suspectezi că dorește să îți ia copilul, țipă imediat și cât mai tare, cerând ajutorul publicului și constituindu-ți astfel mulți martori.

Dacă actualul iubit a făcut recunoașterea de paternitate până la acel moment (dar chiar și dacă nu), fostul iubit o încurcă grav, putând fi acuzat de răpire, deoarece nu poate dovedi că el este tatăl copilului, nefiind trecut pe certificatul de naște, deci neavând niciun act în acest sens.

Sună imediat la 112 și dacă te amenință în vreun fel, depune imediat și plângere penală, pe care nu o retragi în ruptul capului, orice insistențe din partea oricui s-ar face (îți va folosi enorm în instanță când se stabilește custodia...).

De luat, nu poate să ți-l ia, în general copilul rămâne cu mama. Va avea drept de vizitare.

Alte discuții în legătură

Copilul cui? crisis81 crisis81 Am si eu o dilema. Sunt casatorita legal cu un barbat de care in fapt sunt despartita din august 2009. Nu aveam copii impreuna asa ca am adoptat o fetita si am ... (vezi toată discuția)
Divort si recunoastere copil asboss28 asboss28 Buna ziua, am si eu o intrebare mai delicata, o prietena de a mea este maritata si are un copil de un an . Mentionez ca acest copil nu este al barbatului cu ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil asboss28 asboss28 Buna ziua, am o intrebare mai delicata, actuala mea prietena este inca maritata legal, in timpul casatoriei pana sa depuna actele de divort a avut o relatie cu ... (vezi toată discuția)