Buna ziua, am o intrebare mai delicata, actuala mea prietena este inca maritata legal, in timpul casatoriei pana sa depuna actele de divort a avut o relatie cu alt barbat din care a rezultat un copil. tatal biologic al copilului nu vrea sa aiba nicio legatura cu acest copil, astfel incat la momentul recunoasterii sale de catre tata pe certificat a fost trecut numele sotului. in curand se va definitiva si divortul, ce pot face eu pentru a putea recunoaste acest copil si a-l trece pe numele meu, fara sa mai existe si alte implicatii legale nici din partea sotului , nici din partea tatalui biologic
Fiind casatorita mama copilului, oricum copilul ar fi fost trecut pe numele sotului deoarece se considera copil rezultat din casatorie.
Ce puteti face dupa divort este sa cereti acordul tatalui din certificat si sa adoptati cpilul.Tatal biologic nu trebuie intrebat, fiindca legal nu are nicio calitate.
Am spus sa cereti acordul pentru a-l putea adopta pe copil insa, corect ar fi intai sa va casatoriti cu mama acestuia.
In termen de 6 luni de la nasterea copiulului sau de la data cind sotul prietenei Dv. a avut cunostinta de nasterea acestuia poate inainta actiune in tagada paternitatii copilului nascut in timpul casatoriei. In cazul in care se admite actiunea, copilul ramine fara tata in mod legal, urmind ca Dv. sa puteti recunoaste voluntar copilul si sa deveniti , legal, tatal acestuia.
In termen de 3 ani ( dupa noua reglementare) tatal poate intenta actiunea in tagada paternitatii, intr-adevar.
Insa oamenii sunt deja in divort si nu stim nici varsta copilului.
ca sa puteti adopta copilul trebuie ca tatal care e trecut pe certificatul de nastere al micutului sa fie decazut din drepturile parintesti. traseu complicat si lung...