avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Litigiu înșelăciune teren: am făcut antecontract ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Litigiu înșelăciune teren: am făcut antecontract pentru un teren care e intravilan în evidențele primăriei, dar extravilan agricol în CF. Ce șanse am să recuperez avansul plătit?

Buna seara,
Am semnat un ante-contract pentru un teren intravilan. Înainte de a semna am cerut documente pentru a ma asigura ca este intravilan. Am primit un extras CF in care era trecut ca extravilan agricol și o adeverința emisă de primărie, care menționa ca acesta a fost trecut in intravilan.
Am întrebat pe proprietar si la primărie dacă se poate construi pe toată suprafața; mi s-a răspuns afirmativ, deoarece este intravilan.
Am semnat, am plătit avans.
Am întrebat dacă exista certificat de urbanism emis, mi s-a spus ca nu.
Mi s-a impus o clauza pe care am acceptat-o, aceea de a pierde 50% din avansul plătit dacă banca refuza finanțarea sau dacă ma răzgândesc din orice alte motive.
După aproape doua luni, am primit certificatul de urbanism, care are nr de înregistrare exact din data in care am semnat ante-contractul! Nu știu de ce nu mi l-au dat atunci, și au spus ca nu exista. Am primit și un nou extras CF in care s-a înscris faptul ca terenul a fost trecut in intravilan, prin hotărârea consiliului.
In urma analizei, evaluatorul băncii a constatat neconcordante între Certificatul de urbanis și PUZ; in sensul ca, primăria l-a trecut ca 100% intravilan in certificat, deși in PUZ, acesta era propus parțial pentru a rămâne in extravilan.
Am cerut proprietarului sa clarifice situația privind regimul terenului. Fix in ziua in care trebuia sa perfectez contractul in forma autentica, proprietarul s-a prezentat la notar cu un alt extras CF, care spunea același lucru ca și precedentul extras, ca este intravilan. A mai prezentat încă un plan cu hasurari și delimitări ale zonelor de intravilan / extravilan; plan general in care nu era evidențiat terenul respectiv.
Datorită faptului ca eu nu am capacitatea de a interpreta documentele prezentate și nu pot concluziona dacă terenul este in totalitate intravilan, i-am cerut proprietarului sa prelungim prin act adițional, pentru a transmite și noile documente evaluatorului, urmând ca acesta sa-mi confirme mie, ca și cumpărător, regimul terenului.
Am mai cerut sa adăugăm in adițional o condiție prin care, in cazul in care se constata in continuare ca terenul nu este in totalitate intravilan, așa cum mi s-a prezentat înainte de a semna ante-contractul, sa mi se ramburseze integral suma plătită ca avans!
Acesta a fost de acord cu prelungirea, dar a refuzat adăugarea acestei condiții, deși el susținea cu încredere ca terenul este intravilan 100%.
Pentru ca nu mi-am putut asuma acest risc, și pentru ca am considerat ca am fost înșelat, am solicitat notarului sa facă certificare de fapte, in care mi-am exprimat punctul de vedere, și ca intenționez sa finalizez tranzacția; am arătat extrasul bancar, in care se vedea ca aveam pregătită suma pentru a plăti chiar și din surse proprii, dar datorită inadvertențelor semnalate de către evaluatorul băncii, solicit rezoluționarea ante-contractului.
Ma întreb ce șanse am in instanța sa recuperez avansul plătit?
Am primit la un momentdat un răspuns din partea proprietarului, pe email, prin care admite ca, după ce a discut la primărie, funcționarii acesteia au produs o eroare, pe care si-o asuma si o vor corecta. Dar, in final, am primit exact același lucru: un nou extras CF cu mențiunea intravilan, fără alte documente care sa clarifice neconcordanțele constatate de evaluator.
Valoarea terenului este de ordinul sutelor de mii de euro, iar avansul pe măsura. De aceea nu/mi rămâne decât sa caut un avocat care sa-mi reprezinte societatea in instanța, cu speranța ca se va face dreptate.
Nu-mi doresc daune morale sau alte despăgubiri, deși ideea ca proprietarul se bucura acum ca ar putea rămâne cu niște bani multi, nemunciți, îmi lasă un gust amar!
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 07:09, 28 Iulie 2018
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere in intravilan/ scoatere circuit agricol. lenkesrl lenkesrl :help: am un teren care in PUG avizat este in intavilanul localitatii. insa in extras CF figueaza ca extravilan. am de la primarie un certificat de urbanism ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan care este extravilan acsaba acsaba Buna ziua, Doresc sa va intreb cum este posibil ca un teren intravilan sa figureze ca teren extravilan. Acum 2 ani am achizitionat un teren care este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! cu ceva timp în urma am cumparat un teren, pentru ... Alexandru.Axl Alexandru.Axl Buna ziua! Cu ceva timp în urma am cumparat un teren, pentru a putea construi o cabana.... înainte sa cumpăr terenul am verificat dacă terenul este ... (vezi toată discuția)