avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... trecere in intravilan/ scoatere circuit agricol.
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

trecere in intravilan/ scoatere circuit agricol.

:help:
am un teren care in PUG avizat este in intavilanul localitatii.
insa in extras CF figueaza ca extravilan.
am de la primarie un certificat de urbanism pentu trecere in intravilan si o copie dupa o hatarire de consiliu, pe care le-am primit de la primaria locala.
de ce am nevoie ca in extras sa apara intravilan si sa pot construi?
mi s-a spus la inceput > studiu pedologic urmat de aviz anif, apoi depus la cadastru.
insa acum mi se spune ca s-a modificat legea 350 si nu mai trebuie studiu pedologic ci doar dosarul ce s-a cerut pana acum si o copie dupa aceasta modificare din lege si se rezolva toate...:-/.
Nu mai stiu ce sa ced si daca ma duc la cadastru mi se spune un lucru de ma duc la cei de la pedologie ,altceva ....si asa sunt trimis de colo-colo ca un copil nebun!!
cred ca nici ei nu stiu ce trebuie facut exact...ba chiar se apuca sa se certe pe aceasta tema...(colegii de birou)ei intre ei..
va rog ajutatim-a!!!! vreau sa termin cu acest sir lung de acte inainte sa=mi expire certificatul de urbanism!!!
unde as putea sa ma lamuresc de aceste lucruri...se spune ca recent s-au modificat lucrurile si nimeni nu stie ce sa faca.
As vrea sa am la dispozitie o baza legala care sa ma lamureasca de aceste lucruri, si mai ales sa le arat celor care ar trebui sa stie, mai bine ca mine, ce trebuie facut!!!.
unde sa caut ...ce sa fac???
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 21:05, 1 Decembrie 2009
Precizati va rog, este vorba de:
- trecere din extravilan in intravilan
sau de
- scoatere din circuitul agricol

Art. 91 al. 1 din Legea nr. 18/1991- privind fondul funciar, prevede ca ridicarea constructiilor se poate realiza numai in intravilanul localitatilor.
In intravilanul unei localitati se regasesc atat terenuri scoase din circuitul agricol (care alcatuiesc intravilanul construibil), cat si terenuri aflate in circuitul agricol (intravilan agricol).
Regula generala este ca, pentru a putea ridica o constructie, trebuie sa detinem un teren intravilan, scos din circuitul agricol.
Trecerea in intravilan
Art. 23 din Legea nr. 50/1991 - privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, prevede ca intravilanul localitatilor se stabileste prin Planul de Urbanism General (PUG), aprobat in conditiile legii.
Trecerea unui teren din extravilan in intravilan se face numai in baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), terenul fiind ulterior inclus in PUG. In vederea intocmirii unui PUZ, trebuie sa luati legatura cu un arhitect, pretul realizarii unui PUZ, precum si durata intocmirii acestuia variind in functie de complexitatea proiectului. Dupa intocmirea acestuia, PUZ-ul trebuie aprobat de autoritatea locala administrativa competenta (Consiliul local, judetean etc). Cat priveste termenul de intocmire si aprobare a unui PUZ, trebuie sa luati in calcul cel putin cateva luni, perioada care depinde de viteza de reactie a tuturor celor implicati in acest proces.
Scoaterea din circuitul agricol
Cf. prevederilor Regulamentului din 7.09.2005 emis de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, scoaterea unui teren cu suprafata de pana la 1 ha din circuitul agricol se aproba prin decizia directorului executiv al directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala, pe baza avizului oficiului de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia se situeaza terenul.
Anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 247/2005, se percepea o taxa pentru scoaterea din circuitul agricol, care putea ajunge chiar pana la 400% din valoarea terenului (valoarea de achizitie a acestuia).
In prezent, aceasta taxa nu se mai percepe, platindu-se numai o suma modica pentru analiza documentatiei.

Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
O situatie similara :

Terenul ce se doreste a fi cumparat apare in actul de vanzare cumparare ca fiind teren extravilan , desi se mentioneaza in acelasi act ca a fost scos definitiv din circuitul agricol conform unui ordin emis de Ministerul Agriculturii , Padurilor si Dezvoltarii Rurale .(ordin emis cu 5 zile inainte de semnarea contractului de vanzare cumparare )

Dupa 2 ani de la data semnarii contractului a fost aprobat PUG si terenul in discutie a devenit intravilan prin HotarareA Consiliului Local.

In extrasul de informare apare ca teren extravilan.
In certificatul de urbanism pentru informare este mentionat teren agricol, categoria folosinta :locuinte .

Ce intelegeti dvs ?

Daca in certificatul de urbanism apare intravilan mai trebuie corectat in CF si care ar fi procedura ?
S-ar putea face atunci cand se intabuleaza dreptul de proprietate pe numele noului proprietar ?
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
Iael, utilizator
Iael a scris:


In extrasul de informare apare ca teren extravilan.
In certificatul de urbanism pentru informare este mentionat teren agricol, categoria folosinta :locuinte .

Ce intelegeti dvs ?

Daca in certificatul de urbanism apare intravilan mai trebuie corectat in CF si care ar fi procedura ?
S-ar putea face atunci cand se intabuleaza dreptul de proprietate pe numele noului proprietar ?



Nu este obligatoriu sa se modifice in Cartea funciara categoria de folosinta a terenului si nici zonarea (intravilan-extravilan), dar este recomandat. Reglementarile privind construirea sunt date de certificatul de urbanism.
Procedura de modificare este de a prezenta la OCPI adeverinta de la Primarie ca terenul este intravilan , respectiv de la Ministerul Agriculturii, decizia de scoatere din circuitul Agricol.

legalmgm, in postarea de mai sus, a explicat clar si concis cele doua variante! =D>
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
SEBASTIAN VITTA, Expert judiciar
Va multumesc foarte mult pentru raspuns .

Scoaterea definitiva din circuitul agricol s-a facut conform Ordinului nr 22 /19.05.2006 respectiv Ordinul 23/19.05. 2006,dar nu gasesc aceste ordine .

Nu am inteles daca in situatia data mai trebuie sa fac demersurile despre care vorbea legalmgm .

In certificatul de urbanism se mentioneaza :

"Regim economic :folosinta actuala a terenului intravilan arabil cu functiunea zona de locuinte conf. reglementari PUG aprobat "
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
Iael, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere teren din circuitul agricol miroanad miroanad Buna ziua Am un teren in Domnesti pe care doresc sa construiesc. Este intravilan dar agricol. Care sunt pasii si actele necesare pentru a-l scoate din ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan monalisaalina monalisaalina Buna ziua, Exista vreo modalitate pt a fi in legalitate in urmatoare situatie?detin un teren extravilan si as dori sa construiesc o pensiune...cum as putea sa ... (vezi toată discuția)
Scoatere teren din circuitul agricol meleka meleka buna detin o suprafata de 62000 mp intr o comuna in momentul de fata terenul are destinatia arabil extravilan as dori sa scot din circuit agricol si sa l ... (vezi toată discuția)