Buna ziua!
Va cer ajutorul pentru lamurirea unor probleme legate de actele unei case in mediul rural ce apartine parintilor sotiei mele. Poate neclar pana acum dar o sa incerc sa relatez problema in detaliu, asa cum ma pricep, sperand ca cineva ne va putea lumina catusi de putin.
Problemele au inceput acum cca. o luna, dupa ce socrul meu si-a pierdut viata. Acesta avand o masina pe numele lui, familia a incercat sa dezbata mostenirea pentru aceasta, desemnand un mostenitor. Cu drept este soacra si cei doi copii, ambii adulti (daca asta ar conta).
Demarand procedurile, odata cu prima vizita la primaria din comuna in care locuiesc acestia au aflat de acolo ca de fapt exista ceva complicatii si in cea ce priveste prorietatea casei si a pamantului pe care aceasta se afla.
Uitandu-ne pe actele aflate in posesia soacrei (in total, 3 documente datate in anul 1994), am constatat urmatoarele:
- pe actul denumit AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE apare scris: "Ca urmare a cererii adresata de: Numele de familie al socrului meu, urmat de prenumele tatalui socrului si prenumele socrului meu". Stiam ca de regula pe anumite acte se trece "initiala tatalui" dar aici a fost trecut tot prenumele si, surpriza, la primarie i-a spus soacrei mele ca de fapt socrul meu nu este proprietarul « constructiei/casei » , ci tatal acestuia.
- pe actul denumit CERTIFICAT DE URBANISM apare scris la fel ca mai sus: "Ca urmare a cererii adresata de: Numele de familie al socrului, urmat de prenumele tatalui socrului si prenumele socrului meu".
In partea de jos este specificat: "Regimul juridic: teren proprietate neconstituit conform legii".
Am dedus noi ca la data acestor intocmirii actelor (1994), pamantul pe care a fost construita casa era al tatalui socrului meu, dar acesta era trecut ca mostenitor (impreuna cu alti frati) la pamantul tatal lui (adica la bunicul socrului meu). Repet, este o banuiala intarita oarecum de cele spuse de "jurista primariei".
- pe actul numit "Memoriu tehnico-justificativ", in care sunt trecute date despre constructie, apare DOAR numele tatalui socrului meu, nici pomeneala de numele socrului meu acolo.
Iarasi, mergem cu gandul la cea ce i s-a spus soacrei la primarie, cum ca nu socrul meu ar fi proprietar, ci tatal acestuia.
Din pacate la primaria din localitate nu s-au putut obtine prea multe informatii utile, suntem dusi de colo-colo cu vorba, nimic concret ci privire la cea ce am putea face pentru a clarifica problema proprietatii.
Tatal socrului meu este in viata si doreste sa clarifice problema, vrand ca catele sa prevada clar proprietatea pe numele soacrei mele (nora lui). El este in varsta, nu isi aminteste clar cum au stat lucrurile acum cca. 25 ani, stie exact ca: a cedat atunci 1000 mp teren pentru ca socrul meu (fiul lui sa isi construiasca casa); pamantul respectiv il avea drept mostenire de la tatal lui (bunicul socrului meu) – decedat, la data respectiva neavand «dezbatuta» mostenirea cu ceilalti frati. Intre timp s-a facat asta.
Va adresez rugamintea de a ne indruma cumva, ce trebuie facut in astfel de cazuri, cum vom reusi ca in actele casei sa apara proprietarul actual (soacra mea) ?
Va multumesc!