avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1064 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am nevoie de ajutor!!!!!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am nevoie de ajutor!!!!!!!

buna ziua,am si eu o problema si sper ca ma ve-ti putea ajuta cu un sfat.
M-am casatorit recent,stau in casa socrilor,pana pot sa mi iau o locuinta,dar a intervenit o problema.Sotul meu mai are 1 frate si 2 surori,iar una din surori a amenintat ca il va duce pe socrul meu la un notar sa ii faca acte pe casa unde locuim pe numele ei si ca pe restul ne da afara,desi nu ea il intretine pe socrul meui ,mentionez ca soacra nu mai traieste.Care sunt drepturile celorlati frati?
va multumesc si astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: carmenganea , utilizator 12:48, 18 Noiembrie 2020
In primul rand, s-a dezbatut succesiunea dupa soacra dvs? Deoarece se va pune problema dreptului de proprietate asupra acelui imobil in care locuiti.
Daca este bun propriu al socrului, atunci acesta il poate vinde.
Daca este bun comun - dobandit in timpul casatoriei - atunci la decesul soacrei trebuia sa se dezbata succesiunea asupra masei succesorale lasata de soacra dvs. (socrii au o cota de 1/2 din casa). In acest caz, cotele de mostenire sunt :
- socrul va primi o cota de 1/4 din jumatatea soacrei, adica 1/8.
- copii vor primi o cota de 3/4 din jumatatea soacrei, adica 3/8; aceasta cota se imparte la cei 4 copii.

Prin urmare, daca este bun comun si in urma dezbaterii succesiunii dupa soacra, cotele de proprietate asupra casei sunt:
- socrul are 5/8 din casa
- copii toti vor avea 3/8 din casa.
In acest caz, socrul nu poate vinde casa fara acordul tuturor copiilor.
Cunosc un caz asemanator cu al dvs.

Fratii celui mai mic copil au facut permanet presiuni asupra mamei supravietuitoare privind drepturi banesti asupra partii lor de mostenire asupra casei in care fratele mai mic statea cu mama lui, cu sotia si cu un copil cu toate ca acesta era la inceput de drum in viata si ca ei aveau fieccare casele lor.

Fratele cel mic ce sa faca. Si-a luat familia, a parasit casa parintesca si s-a dus in chirie ca nu avea de unde sa despagubeasca pe ceilalti doi care aveau o situatie materiala buna si avea nevoie de liniste. Si-a ajutat in continuare mama in neputintele batranetilor ei ( ceilalti frati o uitasera ).

Evenimente peste timp (cam dupa 15 ani ) :
1. Fratele cel mare a murit de inima rea dupa ce a fost dat afara din apartamentul cumparat de el de catre sotia si fiica lui.
2. Sora lui si-a pierdut apartamentul care la pus ca ipoteca la un imprumut din banca pe care nu a fost in stare sa-l mai platesca si a fost scos la licitatie.
3. Prigonitul si necajitul frate din acel moment sta in acest moment in casa parinteasca, este proprietar pe ea si are mai are multe alte proprietati.

Recomand sa faceti un act de vanzare cumparare cu intretinere impreuna cu sotul, cu tatal sotului daca acesta este de acord si accepta apropunerea dvs. si sa-l tratati ca pe tatal dvs. pentru cele 5/8 pe care le detine ( ca este un Dumnezeu care le judeca pe toate dupa reguli mult mai stricte decat ale justitiei noastre omenesti ) daca "pretentiosii" nu sunt agresivi.

Daca sunt agresivi mutati-va undeva in alta parte (pentru liniste ) si aveti grija de socru impreuna cu sotul dvs. si asteptati vremuri mai bune.

Ultima modificare: Duminică, 6 Iulie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Succesiunea dupa moartea soacrei nu afost facuta,casa a fost construita in timpul casatoriei,actul de proprietate e pe numele ambilor soti,nu exista nici testament,daca s-ar face acum succesiunea cat ar costa?
va multumesc
Daca au trecut mai mult de 2 ani de la decesul soacrei, se va plati in plus si un impozit pe mostenire de 1% din valoare.
daca se alege varianta norarului, costurile sunt insemnate, intrucat se taxeaza la valoarea apartamentului.
Daca alegeti varianta dezbaterii mostenirii pe cale judecatoreasca si, va intelegeti, incheiati o tranzactie, ulterior primind fiecare din mostenitori o hotarare judecatoreasca in acest sens, costurile vor fi mai mici.
Insa, trebuie sa aveti in vedere ca tata socru are cota cea mai mare, jumatate din apartament fiind deja proprietatea lui.
oricum este bine pt. dvs., fiindca imobilul este bun comun din timpul casatoriei si prin mama (soacra dvs.), au toti copii dreptul la casa.
in concluzie, cumnata dvs. nu-l poate lua pe tatal ei, la notar ca "sa-i faca acte pe casa."

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere olidan olidan Bună seara. As avea nevoie de câteva informații legat de următoarea situație:Părinții soțului meu au avut un contract de intretinere pentru casa cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament cristinaiasi cristinaiasi Buna seara. Am ceva nelamuriri referitoare la succesiunea unui apartament cu 3 camere din Iasi, al socrilor mei. Situatia este astfel : apartamentul cu 3 ... (vezi toată discuția)
Mostenire morosa morosa buna ziua .socrul meu a murit acum in un an sotul meu este singur la parinti si stam cu mama sa .actele pe casa sunt pe amandoi .vreau sa stiu ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)