Buna ziua, am un angajator incorect, care a promis multe financiar si, desi munca s-a prestat, acestea au ramas promisiuni. De 6 ani am lucrat zeci, probabil sute de zile suplimentar, inclusiv in weekend si de sarbatorile legale. Cum ar trebui sa procedez pentru a imi recupera acesti bani?
Constituie contraventii si sanctionate contraventional de catre ITM :
- incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142 C.mun.;
- nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara;
- nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal,
Astfel, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
De asemenea, aveti posibilitatea;
- sa promovati o actiune in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- sa apelati la procedura de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Pe langa cele scrise anterior, in cazul in care va decideti pentru o actiune in justitie, solicitati prin cererea de chemare in judecata obligarea angajatorului la plata acestor drepturi banesti,
actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective si dobanda legala calculata de la data scadentei şi pana la data platii efective.
Bani de diurna
alexmisir
Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am tot cautat si nu gasesc.
Ce pot face,atat eu cat si o echipa intreaga,la o firma care nu da bani de urna?Zilnic parcurgem ... (vezi toată discuția)