avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cerere de demisionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cerere de demisionare

Buna ziua pe scurt problema mea: de trei saptamani ma aflu in concediu de boala,am fost si spitalizat suferind de o boala cronica.Am fost contactat telefonic de catre superiorul meu ca ar fii bine cind revin sa i-mi dau demisia .
Mentionez ca sunt in functie de conducere si nu am azut nici o abatere in ultimii 3 ani care sa fii fost sanctionat prin avertizment.Chiar din potriva treaba mergea foarte bine si toti subalternii mei au fost foarte multumiti si fideli.
Justificarea cererii de demisia a fost ca "treaba merge bine si fara tine"
Eu nu vreau sa imi dau demisia fara o compensare materiala care sa i-mi asigure siguranta financiara pina imi gasesc alt loc de munca.Bine inteles firma nu vrea sa imi asigure doar 30 de zile de prezviz.M-au anuntat ca nu mai am ce cauta la servici doar sa imi dau demisia.
Ce pot face in cazul in care nu ma pot ponta ca sa nu apar absent nemotivat.
Ce sa fac in cazul in care vor sa imi faca ancheta disciplinara?(nu ma simt vinovat cu nimic si cum am mentionat mai sus nu am abateri documentate)
Ce sa fac in continuare?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:48, 6 Noiembrie 2009
Nu puteti fi obligat sa va dati demisia.Demisia este un act unilateral si , in cazul de fata , puteti sa va depuneti demisia doar daca dvs. doriti , nu daca vi se impune .Demisia nu implica nici o compensare materiala din partea angajatorului.
Sunteti in continuare in concediu medical? daca da depuneti concediile la societate astfel nu sunteti pontat ca nemotivat, daca nu mai aveti concediu medical prezentati-va la servici pana va dau ei afara.
Demisia nu se solicita de catre angajator este actul dvs. de vointa.
Puteti depune o reclamatie/sesizare la ITM direct sau la Inspectia Muncii ca nu va lasa la munca. Nu puteti face mare lucru in timp ce angajatorul doreste sa va suspende disciplinar, dar, daca nu sunteti gasit vinovat trebuie sa va restituie toate drepturile ca si cum ati fi lucrat. Daca va desface contractul de munca pe motive disciplinare puteti contesta decizia in instanta. Atentie, nu au dreptul sa va ceara sa va dati demisia, in functie de ce va zic se pot incadra la "amenintare si santaj" cod penal.

Oricum, daca nu reusiti sa va intelegeti amiabil cu dansii, dupa sesizarea la organele competente, aveti toate sansele sa va urcati angajatorul in cap, cum se zice. Prin urmare veti beneficia de dreptul de a contesta decizia de concediere, fiindca angajatorul ori va da afara pe motive disciplinare (poate din moment ce e comisia nu va fi neutra) ori desfiinteaza postul in care lucrati.
Care sunt conditiile legale prin care angajatorul imi poate face cercetare disciplinara?
Dupa cum a mentionat mai sus nu am nici o abatere disciplinara documentata si nici o sanctiune .Oare angajatorul poate sa inventeze abater si sa le documenteze acum?Ce fel de abateri pot constituii obiectul cercetarii disciplinare?
Multumesc.
1. Este vorba de abaterile prevazute in Regulamentul intern al unitatii.
2. Daca e sa fiti cercetat disciplinar o sa vi se spuna ce articole din R.I. ati incalcat si dvs. veti avea posibilitatea sa va aparati.
3. Cititi art.263-268 din Codul muncii privitor la raspunderea disciplinara.
4. Am sa va redau din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carui membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.
(4) In cadrul cercetarii se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, precum si orice date concludente dupa care sa se poata stabili existenta sau inexistenta vinovatiei. Ascultarea si verificarea apararilor salariatului cercetat sunt obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (4) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea urmatoarelor aspecte:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(7) Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sanctiuni disciplinare dupa finalizarea cercetarii.
(9) Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese verbale.
(10) La stablirea sanctiunii se va tine seama de cauzele si gravitatea faptei, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, gradul de vinovatie al salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(11) In baza propunerii comisiei de disciplina angajatorul va emite decizia de sanctionare.
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara ContSters133104 ContSters133104 In data de 07 oct 2010 ora 12.00 am semnat de primire convocare la cercetare disciplinara (am primit un plic prin curier rapid) pentru absente nemotivate. ... (vezi toată discuția)
Angajatii Bogadn Vasile Bogadn Vasile Buna ziua am urmatoarea intrebare . In cazul in care un angajat nu se mai prezinta la locul de munca din diferite motive , care este procedura de a fi ... (vezi toată discuția)
Contract de munca desfacut pe motive indisciplinare fara ca acestea sa sa fie reale. oare mi se mai poate de dreptate? mihaela dobrin mihaela dobrin Buna-ziua mai intai de toate. Problema mea a inceput pe data de 23 August, cand intorcandu-ma din concediu am fost chemata in biroul directorului. Aici am ... (vezi toată discuția)