Tatal meu a fost operat recent de o tumoare benigna pe creier la o clinica privata, fara implicarsa CAS. Operatia a fost cu succes maxim, insa a ramas cu o deficienta motorie temporara la ochiul stang care ii perturba putin vederea. Recuperarea vederii complete a ochiului in cauza poate dura pana la 6 luni. Va adresez urmatoarea intrebare, cum putem prelungi concediul medical de 21 de zile primit de la medicul neurochirurg specialist care l-a operat si ce prevedere legala putem accesa pt a prelungi cat mai mult acest concediu medical, pana la refacerea completa a vederii? Am citit ca se poate da inclusiv un concediu medical pt incapacitate temporara de munca de pana la 183 de zile... insa nu ne este clar care e demersul legal. Neurochirurgul ne-a specificat la externare ca medicul de familie ne poate prelungi concediul medical cu cel putin 21 de zile, in speranta unei recuperari totale a vederii in acest de mai putin de 2 luni. Insa medicul de familie ne-a comunicat ca nu poate prelungi deloc concediul medical dat de neurochirurg, ci poate oferi doar un bilet de trimitere la alt specialist. Va multumesc anticipat!
Doar medicul specialist (din spital sau policlinica) poate prelungi concediul medical.
Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:
ART. 20
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate
temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menținerii incapacității temporare de muncă pentru aceeași afecțiune, concediul
medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.
(3) Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat
pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăși 30 de zile calendaristice în ultimul an,
socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 30 de zile
calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.
Concediu medical
Manuasz
Bună ziua, ma numesc Ciprian eu de mic am probleme cu coloana, dar din 2014 ma tot plimb pe la doctori, neurochirurgie, și neurologie, am maduva spinarii ... (vezi toată discuția)