Buna ziua,
problema sta in felul urmator: Acum vreo 20 de ani am construit o boxa la parterul blocului sub niste scari. Boxa nu ingradeste niciun acces pentru nimeni. Nu am nicio autorizatie de la nimeni.La momentul respectiv nimeni nu a avut nicio obiectie. Acum un an am vandut apartamentul, iar boxa am dat-o gratis la un vecin existent deja in bloc deoarece cumparatorul nu si-a exprimat dorinta de a avea boxa(nici nu a ntrebat macar daca avem asa ceva). Dupa aproximativ un an de la vanzarea apartamentului, cumparatorul a aflat de boxa pe care am avut-o si acum a facut reclamatie la asociatia de proprietari si doreste acea boxa. Intrebarile mele sunt:
1. Eram eu obligat sa ii dau si boxa aceea cand am vandut apartamentul?
2. Pot eu, cel care am facut-o acum 20 de ani sa primesc vreo amenda, sau altceva, pentru constructia ei fara autorizatii sau ca am cedat-o altui vecin?
3. De dat, am dat-o la alt vecin fara bani si fara sa fac vreun act(nici nu avea rost atata timp cat pe boxa nu am niciun act de prorietate sau altceva).
Multumesc
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu erati obligat sa ii dati si boxa dar nici celuia care i-ati dat-o nu are un drept s-o utilizeze caci acolo nu este un spatiu destinat prin proiectare si constructie pentru asa ceva. La fel nici cel care o solicita acum nu are niciun drept s-o solicite. Se va ajunge sa fie desfiintata total si spatiu sa fie adus la starea initiala.
Eu ca fost proprietar pot fi amendat acum pentru ca am construit-o acum 20 si ceva de ani?
Daca nu mai locuiesc acum in acea scara pot sa o demolez?
Multumesc
Vedeti, ca din aceste motive este sa ai o "hartie" la mana? Adica, dvs., la vremea respectiva trebuia sa luati un acord in scris pentru a interveni pe spatiu comun. Nu l-ati cerut si nici nu il aveti nici acum.
Parerea mea este ca nici inainte de vanzarea locuintei si nici acum, dupa, dvs. nu mai aveti nicio problema - linistiti-va. Cine sa va amendeze?
Acum, asociatia poate sa puna in discutia AG si sa se hotarasca asupra acestui aspect. Probabil ca in acel bloc mai sunt boxe si in mod normal apartin spatiului comun si daca "va scarpinati"mult, o sa obligati autoritatile sa faceti ceva in acest sens.
Un asemenea spatiu ar fi foarte util si asoxciatiei dvs., mai tineti niste unelte, maturi, etc. si ati rezolvat galceava.
Omul care a cumparat apartamentul si se trezeste dupa un an ca ar mai trebui sa mai primeasca ceva, sa-si mute gandul de la acesta, chiar nu are dreptate. Doar in AG opoate sa faca opozitie - acesta este dreptul sau.
Atat timp cat spatiul de depozitare executat de dv nu avea proiect,autorizare de constructie,
acod asociatie de proprietari-legal spatiul nu exista iar dv nu erati obligat sa cedati boxa cumparatorului apartamentului
Daca orice parte interesata va sesiza autoritatile,acestea vor dispune sanctiune in sarcina utilizatorului boxei si concomitent obligatia de dezafectare boxa si readucere spatiu la forma anterioara interventiei neautorizate
Dv puteti dezafecta boxa respectiva cu acordul unuia dintre actualii proprietari din imobil-daca si care au acces la boxa....
@ynocentta,
Va informez ca, totusi au trecut 20 de ani de la construirea acelei boxe -chiar neautorizate fiind.
Asadar, dupa o asa intarziere, nu se mai poate pune problema dispunerii de sanctiuni si obligarea de a se dezafecta acea constructuie.
Ramane ca as. prop. sa solutioneze galceava.
Spatiu comun - boxa
camism
In urma cu aproximativ 5 ani am cumparat un apartament intr-un bloc de locuinte. Tot atunci am primit un spatiu intr-o boxa, spatiu pe care il impart cu ... (vezi toată discuția)