avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Amenzi judiciare
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Amenzi judiciare

Este normal sa fii amendat de trei ori consecutiv, la maximum al cuantumului amnezii, (5000 lei), pentru nedepunerea la timp a unei expertize contabile? Evident ca am adus argumente pentru intarziere, dar degeaba.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:08, 25 Noiembrie 2018
Am fost amendat de 3 ori la rand pentru nedepunerea la timp a unei expertize contabile. Prima amenda am contestat-o si mi-a fost anulata. Pe celelalte 2 nu le-am contestat am aflat tarziu avand probleme cu sănătatea. Toate erau de câte 5000. Acum au fost date la fisc deci 10000 lei. Mai pot face acum cerere de anulare? Sau mai pot face ceva? Prima amenda a fost anulată pe baza dovezilor depuse ca am fost bolnav, internat si operat de mai multe ori. Cui mai pot sa ma adresez?
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2018
crimit, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Anularea unei amenzi judiciare poate fi facuta numai de catre instanta care a dispus-o.
Nu reiese in clar daca amenzile au fost dispuse in acelasi dosar sau in dosare diferite. Incercati sa le contestati la instanta, depunand documente justificative, in conditiile in care dosarul este inca pe rol. Cel mai probabil va fi tardiv in conditiile in care amenzile judiciare au ajuns la fisc pentru executare.
In OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara exista anumite prevederi:
-art. 34
(1) Neefectuarea expertizei tehnice datorită unor cauze imputabile sau efectuarea acesteia cu nerespectarea dispoziţiilor legale atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală a expertului tehnic judiciar ori a expertului tehnic extrajudiciar vinovat.
(2) Experţii tehnici judiciari autorizaţi şi specialiştii au obligaţia să notifice Ministerului Justiţiei, în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă, orice schimbare a datelor comunicate la momentul dobândirii calităţii sau luării în evidenţă. Nerespectarea obligaţiei de notificare atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat.
-art. 38
(1) Experţii tehnici judiciari pot solicita radierea lor din evidenţa experţilor. Cererile vor fi adresate Biroului central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul Ministerului Justiţiei.
(2) Radierea din evidenţă a experţilor tehnici judiciari se dispune din oficiu, de către Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, în caz de deces, în cazul în care au devenit inapţi din punct de vedere medical pentru îndeplinirea activităţii de expert, precum şi în urma condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei.
Datorita starii dvs. de sanatate sau a altor probleme pe care le-ati avut trebuia sa notificati Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul MJ ca nu puteti desfasura activitatea de expertiza, motivat (precizati motivul) in perioada ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plângere expert topo katai82 katai82 Buna ziua Sunt reclamant întru un proces de ieșire din indiviziune de la o moștenire iar în 2017 instanța mi a atribuit un expert topo care să facă ... (vezi toată discuția)
Refuz expertiza contabila judiciara expertcontabilvlad expertcontabilvlad Buna seara. va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti, cine stie, daca pot refuza o expertiza contabila judiciara, pe motiv ca eu sunt foarte implicat in ... (vezi toată discuția)