avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Fiscalitate Dealer Auto
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Fiscalitate Dealer Auto

Buna , intentionez sa deschid un SRL pe cod Caen 4511 (Comert cu autovehicule second hand) , dar nu voi desfasura activitatea la sediu social .

Asadar , am unele intrebari :

- Contabilitatea , fiind unic administrator , sunt obligat sa angajez un contabil cu norma intreaga sau exista alta posibilitate de colaborare pentru a tine evidenta contabila?

- TVA
Ex: Eu cumpar o masina din UE , fara TVA , o revand in Romania , cu TVA, nu ? Ce se intampla cu acel TVA ? Se impoziteaza sau merge la stat ? Si care ar fi procedurile de recuperare a TVA-ului de la stat ?

Multumesc frumos !

Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 00:21, 12 August 2018
Buna seara,

1.Puteti angaja un contabil full time/part time in functie de volumul de lucru de acoperit sau contract de prestari servicii cu firma de contabilitate.

La un contract de munca de 8 ore pe salariu minim de 1900 lei taxele la stat sunt 781 lei, iar salariul net 1162 lei. Daca vreti sa platiti un net mai mare , taxele evident cresc.

Varianta economica: contract de munca cu contabil contract 4 ore pe zi de ex , care are functie de baza in alta firma, pe o suma de genul 500 brut, 292 net, taxe doar 219 lei... sau alte variante.

2.TVA

Daca furnizorul are cod de tva, dvs aveti cod de tva atunci se aplica taxare inversa la achizitia intracomunitara a autoturismelor.Nu platiti efectiv tva in Romania la achizitie. Revidenti insa in Romania cu tva 19%

Daca furnizorul aplica regim special de tva la marja de profit, aplicati si dvs , in sensul ca factura catre client va fi emisa cu tva doar la adaosul perceput (diferenta intre pret de achizitie si pret de vanzare).La fel va fi si factura primita de la furnizor, cu tva doar la marja de profit.Tva ul de pe factura furnizorului nu il veti deduce insa.

Contabilul va urmari toata aceasta evidenta prin tinerea unor jurnale de cumparari si vanzari pentru marfuri speciale.

Referitor la tva ul platit la stat, este ca ramane platit ptr ca il datorati in principiu.

Diminuarea tva ului de plata se poate face doar prin compensare cu tva aferent achizitiilor de bunuri si servicii in scopul afacerii.

E important de amintit de plafonul de 10.000 eur la curs de 3.3817 lei pe eur, la depasirea caruia sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri de tva normal sau doar ptr achizitii intracomunitare ce urmeaza sa le efectuati.
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2018
Constantin Vera, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar depasire plafon Marius Marali Marius Marali Buna seara, Am facut o achizitie din Germania pentru un autoturism care a depasit suma de 10.000 euro. Am platit tva-ul in Germania. Problema este ca am ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie mijloc fix din ue alina1977 alina1977 O firma neplatitoare de tva, dar inregistrata in scopuri de tva pt prestari intracomunitare achizitioneaza un mijloc fix (laptop) din UE. Trebuie platit tva in ... (vezi toată discuția)
Achizitie activ de la o firma din ue- firma din ro nu este platitoare de tva ga-ga ga-ga buna ! va rog sa ma lamuriti in cazul unei firme cu o cifra de afaceri pana la 35000 de eur si care nu este inregistrata ca si platitoare de tva, cum se ... (vezi toată discuția)