Poate cineva s-a lovit de aceste probleme si are o rezolvare:
- Exista posibilitatea incheierii unui contract de munca de cateva ore la 3 luni? Daca am nevoie de o persoana numai semestrial, cum fac sa o angajez si sa o platesc legal? se poate face cumva asa ceva?
- Cartea de munca pentru un angajat care nu are si nu a avut niciodata asa ceva, mai este obligatorie, daca acesta are contract de munca inregistrat la ITM si in conditiile existentie registrului de evidenta salariati?
-sigur ca se poate, cnf art 81 lit c CM(pt activitati cu caracter sezonier); se pot incheia succesiv, intre aceleasi parti, maxim 3 CIM cu durata determinata, dar care sa nu depaseasca impreuna 24 de luni; contractele individuale de muncă pe durată determinată încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată, anterior, sunt considerate contracte succesive.
- intocmirea carnetului de munca este, inca, obligatorie.
ai grija: norma trebuie sa fie de cel putin 2 ore pe zi !!
Chiar daca inchei contract individual de munca pe durata determinata si timp partial , programul de lucru trebuie sa fie de minim 10 ore pe saptamana.
Sub aceasta durata nu se poate incheia CIM ci doar conventie civila de prestari servicii.
Asadar, cu conventie civila de prestari servicii pot sa imi angajez o persoana sa imi faca protectia muncii 2 ore / 3 luni sau o persoana de servici sa imi faca curat 2 ore/ saptamana?? Caci mi se pare aberant sa angajez o persoana de care am nevoie 2 ore la 3 luni cu CIM 2 ore/ zi ....
Pt. a incheia contractul civil cu o pers. aceasta trebuie sa fie PFA - persoana fizica autorizata- sau sa apelezi la o firma de consultanta in HR, inclusiv protectia muncii, si la una de curatenie.