avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contracte ce stabilesc raporturi de munca fata de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contracte ce stabilesc raporturi de munca fata de firma?!

Ce posibilitati am pentru a incheia un contract de prestari servicii sau voluntariat cu o persoana fizica neautorizata sau o alta forma de angajare sezoniera si temporara?
Am citit diverse si am inteles ca nu pot incheia un contract de prestari servicii/colaborare cu o persoana fizica neautorizata (nu este PFA). Este adevarat? Nu gasesc legea in care scrie clar ca nu pot incheia acest contract cu o persoana fizica neautorizat.
De asemenea am citit despre voluntariat si am inteles ca o firma cu scop lucrativ nu poate incheia un contract de voluntariat cu o persoana fizica ci doar cu un ONG care poate incheia contractul de voluntariat cu o persoana fizica... ce lege obliga la acest lucru?
CIM cu durata limitata nu il pot folosi deoarece am gasit in textul legii ca nu pot angaja consecutiv de mai mult de 3 ori acelasi angajat intr-o perioada mai scurta de 3 luni de zile.
Activitatea pt care am nevoie sa stabilesc rapoarte de munca/voluntariat este "ghid pe motocicleta", activitate nereglementata si inexistenta in legi la noi in Romania, pentru strict perioada tururilor, doar pe timpul sezonului cald, care sunt intre 3 si 15 zile maximum si se repeta. Cele mai dese vor fi de 8 zile maximum de 2 ori pe luna, momentan maximum 1 tur de 8 zile pe luna.
Nici un ONG in momentul de fata nu imi poate oferii astfel de voluntari, iar pt a pune pe cel gasit de mine sa faca un contract cu un ONG care mai apoi sa faca un contract cu mine este...... tipic romanesc .... pt a nu folosi cuvinte licentioase...
Nu pot forta un om sa isi faca PFA pt o activitate care nu ar acoperii in totalitatea remuneratiei maxime pe care o pot oferii nici macar impozitul minim pe PFA anual.
Nu mereu va fi necesara doar o singura persoana pe acest post ci uneori 2 persoane sau alte persoane daca cele de baza nu sunt disponibile.
Ce alte forme de rapoarte de munca pot intocmi cu un astfel de sezonier temporar daca nu doreste sa aiba PFA? Exista vre o "portita" legislativa pt a putea avea un raport legal de munca care sa nu incarce nici firma platitoare nici prestatorul (angajatul) de taxe si impozite nejustificate si neproportionale cu veniturile ?
Se poate folosi eventul un contract de inchiriere motocicleta cu sofer pe persoana fizica neutorizata?
Cel mai recent răspuns: AlexaA99 , utilizator 19:11, 3 Mai 2019
1. Contract de prestari servicii
[ link extern ]


2. Contract de voluntariat
Legea 78/2014
art.3
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup;
b) activitatea de interes public reprezintă activitatea desfășurată în domenii precum: arta și cultura, sportul și recreerea, educația și cercetarea, protecția mediului, sănătatea, asistența socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar și/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială;
c) organizația-gazdă este persoana juridică de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, care organizează și administrează activități de voluntariat;
d) contractul de voluntariat reprezintă convenția încheiată între un voluntar și organizația-gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului;
.....

3. Contractul individual de munca
Codul Muncii
Art. 84
(1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
...

Codul Muncii nu reglementeaza durata minima a unui contract individual de munca pe durata determinata , ci durata maxim apentru care se poate incheia 36 de luni.

In speta, se poate incheia un c.i.m. pe durata determinata pentru o luna de zile.

art.82
.....
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

4. Ce cod CAEN aveti ?
Merci, stiu, citisem partea aceia cu CIM, ca nu se poate mai mult de 3 contract consecutiv in decursul a 3 luni si partea de voluntariat, ca nu poate sa se incheie contracte de voluntariat cu societati cu scop lucrativ.
Practic aceste legi ma pun in imposibilitatea de a amgaja legal pe posturile necesare daca persoanele in cauza nu au PFA, pt nu sunt nebuna sa platesc un om o luna intreaga timp de 3-4 luni cand el lucreaza doar 8-15 zile pe luna.
7912 tur operator (am depus pt licentiere) si 7990 pt ghid si alte rezervari si informatii turistice si 7739 pt inchiriere motociclete si in viitor voi licentia pt rent-a-car cu sofer pt transfer aeroport 4932 (partea de rent a car nu de taxi)
Intrebarea mea este :
Daca inchiriez ca si firma o motocicleta cu pilot de la o persoana fizica o pot face legal?
intreb pt ca nu intra pe legea 38 actualizata motocicletele in sistem rent a moto ci doar masinile (autovehiculele nu motociclurile)
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
AlexaA99, utilizator
Daca legea nu interzice asa ceva, atunci puteti face.
Pai... si... exista vre o lege care ar interzice unei persoane fizice sa inchirieze o motocicleta cu pilot (sofer) unei firme?
Intreb pt ca cine stie ce lege pe alta tema poate exista si poate face acest lucru ilegal....
Nu exista un astfel de text de lege.

Alte discuții în legătură

Folosire contract de voluntariat nicks nicks Buna ziua, As dori sa stiu care sunt conditiile in care un PFA sau II ar putea face un contract de voluntariat cu o persoana fizica. Ce presupune asta si ce ... (vezi toată discuția)
Contract 10 zile voluntariat remunerat 94widget 94widget Detin un srl si sunt interesat ca intr-un intervat de 10 zile, sa semnez un contract de voluntariat cu cateva persoana fizice. Activitatea se va desfasura ... (vezi toată discuția)
Voluntariat Korobase Korobase Daca un angajat doreste sa faca voluntariat timp de o luna (iar firma sa doneze o parte din incasari catre un orfelinat sau ONG), ce tip de contract se face cu ... (vezi toată discuția)