avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Conducere sub influența alcoolului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Conducere sub influența alcoolului

daca mi sa gasit alcol de 0.84 in aer liber si in sange de 1 .60 ce pedeapsa o sa primesc ?
Individualizarea pedepsei se face in functie de circumstantele reale si personale.
ART. 336*)
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive**), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Ultima modificare: Marți, 7 August 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Referitor la personalizarea cazului sunt luate in considerare următoarele aspecte: ca persoana se afla pe un drum secundar aflat in zona rurală? Și dacă deasemenea pot fi luate in considerare circumstanțele atenuante fiind vârsta de 70 de ani iar permisul este necesar in administrarea gospodăriei depinzând de îndeplinirea nevoilor de supraviețuire a familiei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt aspecte de care se va tine cont.
ART. 74
Criteriile generale de individualizare a pedepsei
(1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:
a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;
b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;
c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;
d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;
e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;
f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;
g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.
(2) Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de criteriile prevăzute în alin. (1) şi pentru alegerea uneia dintre acestea.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Amanarea aplicarii pedepsei nu reprezinta o forma de condamnare.


Aceasta forma de individualizare judiciara, insa, va fi mentionata in cazierul judiciar, cazier care va fi curat in termen de doi ani, termen ce curge de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.


Nu rezulta, de asemenea, interdictii sau decaderi ce rezulta din condamnare.


Prin amanarea aplicarii pedepsei este stabilit un termen de supraveghere, pe o durata determinata, fixata de instanta de judecata, in sarcina condamnatului fiind instuite obligatii si masuri de supraveghere.


In ipoteza in care obligatiile, respectiv masurile de supraveghere sunt nesocotite, instanta de judecata poate proceda la revocarea amanarii aplicarii pedepsei, putand dispune executarea pedepsei in regim privativ de libertate.


Instanta de control judiciar poate mentine hotararea judecatoreasca , apreciind -o ca fiind legala si temeinica.


O poate infirma, dispunand suspendarea sub supraveghere a pedepsei, ca modalitate de individualizare judiciara.


Suspendarea sub supraveghere reprezinta o modalitate de individidualizare judiciara a pedepsei, o veritabila forma de condamnare.


In cazul suspendarii sub supraveghere, permisul de conducere este anulat, in mod obligatoriu.


Exista, insa, posibilitatea de a redobandi dreptul de a conduce pe drumurile publice , in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.


Si in cazul suspendarii sub supraveghere sunt instituite obligatii si masuri de supraveghere.

Am inteles! Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis retinut pentru consum de bauturi alcoolice. cat sta dosarul la parchet? pyl pyl Buna ziua,as avea si eu o intrbare,mi-a fost retinut permisul de conducere in luna iulie 2013,pt.consum de bauturi alcoolice la probele de sange mi-a iesti ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie de unu la mie in aerul expirat krystian4u krystian4u am fost depistat in trafic cu o alcoolemie de unu la mie in aerul expirat ce mi se poate acum cand mai primesc permisul inapoi:( (vezi toată discuția)
Suspendarea dreptului de circulatie VladGheorghe26 VladGheorghe26 Salut acum 2 luni am fost prins sub influenta substantelor psihoactive (THC) am fost testat cu test de saliva care a iesit pozitiv apoi am fost trimis la ... (vezi toată discuția)