Buna ziua,as avea si eu o intrbare,mi-a fost retinut permisul de conducere in luna iulie 2013,pt.consum de bauturi alcoolice la probele de sange mi-a iesti 1,60 cu 1,40 la mie.Treaba e ca nu mi sa aprobat recalcularea la sange,iar pe la jumatatea luni decembrie 2013,politia a trimis dosarul la parchet si de atunci nu mai ma chemat nimeni sa dau vre-o declaratie sau ceva.As vrea sa stiu cam cat poate sa stea dosarul la parchet,pna sa ma audieze procurorul?Exista posibilitatea sa primesc o amenda sau ceva mai usor avand in vedere ca nu mai am antecedente?Va multumesc anticipat.
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Legea prevede intr-adevar pedeapsa amenzii, dar data fiind alcoolemia mare, eu opinez ca veti fi condamnat cu suspendare.
Ca sa intelegeti mai bine, acestea sunt criteriile generale de individualizare, in functie de care se va dispune hotararea de condamnare.
ART. 74
Criteriile generale de individualizare a pedepsei
(1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:
a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;
b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;
c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;
d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;
e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;
f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;
g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.
(2) Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de criteriile prevăzute în alin. (1) şi pentru alegerea uneia dintre acestea.
Inlocuirea pedepsei
windows2
Din cate am inteles conform Noului Cod Penal este posibila inlocuirea pedepsei cu suspendare cu amenda administrativa daca indeplinesti niste criterii, cum ar ... (vezi toată discuția)