avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inlocuirea pedepsei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inlocuirea pedepsei

Din cate am inteles conform Noului Cod Penal este posibila inlocuirea pedepsei cu suspendare cu amenda administrativa daca indeplinesti niste criterii, cum ar fi, nu ai mai avut antecedente penale, ai mers pe recunoastere indealungul procesului, etc.

Intrebarea mea este, stie cineva articolul exact sau cine m-a informat, m-a informat gresit ?

Poate beneficia cineva in cazul in care a facut accident fara daune materiale si fara persoane vatamate, dar cu o alcoolemie peste 0,8 ?
Legea prevede alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, pedeapsa amenzii penale la această infracțiune.În niciun caz administrativă.În funcție de îndeplinirea unor criterii, printre care și cele enunțate de dvs., ar putea fi posibilă aplicarea unei amenzi penale.
Aveti cumva articolul respectiv ? Multumesc ptr. raspuns.
ART. 336 Noul Cod Penal :
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Multumesc pentru atentia acordata, o zi buna.
Exista posibilitatea ca in cursul urmarii penale procurorul sa dispuna renuntarea la urmarire penala, când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
Aveti de asemenea posibilitatea sa incheiati un acord de recunoastere a vinovatiei dupa punerea in miscarea a actiunii penale care are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Daca ajungeti la un acord cu procurorul pentru o soluţie de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei, va primiti permisul inapoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului elaorlea elaorlea Buna seara, Am si eu o intrebare....In data de 8.06.2014 am fost oprit de Politia rutiera pentru un control de rutina. Am fost depistat cu o alcoolemie de ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie dosar penal ionutdaniel90 ionutdaniel90 Buna seara Pe data de 16.09.2014 am fost prins la volan cu o alcoolemie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acum astept rezultatul de la IML :( Ce ... (vezi toată discuția)
Permis retinut pentru consum de bauturi alcoolice. cat sta dosarul la parchet? pyl pyl Buna ziua,as avea si eu o intrbare,mi-a fost retinut permisul de conducere in luna iulie 2013,pt.consum de bauturi alcoolice la probele de sange mi-a iesti ... (vezi toată discuția)