avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Conform legislației în vigoare, în cazul unui ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Conform legislației în vigoare, în cazul unui accident partea vătămată poate beneficia de mașină închiriată de asigurător. Cum se interpretează această prevedere în cazul meu (daună totală economică)?

Buna ziua,
Conform legislatiei in vigoare in cazul unui accident partea vatamata (in acest caz eu) poate beneficia de masina inchiriata pe banii asiguratorului RCA.
In caz de reparatie legea este destul de clara, insa in cazul meu de dauna totala economica nu stiu cum sa interpretez textul de lege privind perioada maxima de care pot beneficia "perioada cuprinsa intre data constatarii avariilor si data inaintarii ofertei de despagubire, in situatia daunei totale economice.". Mentionez ca nu am beneficiat deloc pana in acest moment desi accidentul s-a produs acum doua luni de zile.

Ce imi este neclar:
- cat timp pot beneficia de auto inchiriat?
- perioada este definita ca interval calendaristic sau nr de zile? Adica beneficiez de masina un numar de zile sau doar in intervalul respectiv (de la constatare si pana la inaintarea ofertei - pe care urmeaza sa o primesc azi/maine)?
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 16:31, 7 August 2018
In anumite cazuri (de exemplu, autoturismele folosite in regim de taxi) pot beneficia de despagubire pentru lipsa de folosinta a respectivului autoturism. Cuantumul despagubirii in acest caz se calculeaza in functie de numarul de zile necesare reparatiei si venitul mediu realizat cu respectivul autoturism. Venitul mediu se calculeaza pe baza venitului realizat si dovedit prin acte justificative in perioada anterioara producerii accidentului. In cazul daunei totale nu se pune problema acordarii unei despagubiri pentru lipsa de folosinta.
ing. Ioan Ciobanu
Ultima modificare: Marți, 7 August 2018
Ioan Ciobanu, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri pentru lipsa de folosinta oana1 oana1 Buna ziua. Ma puteti lamuri si pe mine cu privire la despagubirile pe care asiguratorul ar trebui sa le plateasca ca urmare a lipsei de folosinta a ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca                   georgiana neagu georgiana neagu Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. In data de 18.12.2019 am suferit un accident rutier a carui vina a fost stabilita de catre organele de ... (vezi toată discuția)