avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... DESPAGUBIRE RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

DESPAGUBIRE RCA

Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. In data de 18.12.2019 am suferit un accident rutier a carui vina a fost stabilita de catre organele de politie ca fiind a celuilalt sofer care a intrat pe sensul meu de mers. In urma accidentului a rezultat vatamarea mea corporala (pentru care am stat in concediu medical 11 zile, iar Certificatul medico legal a stabilit 1-2 zile de ingrijiri medicale) si distrugerea autovehicolului meu. Precizez ca auto in care ma aflam este masina cu care eu imi desfasor activitatea firmei, in regim taxi, eu fiind angajat ca sofer al firmei. In data de 14.01.2019, societatea de asigurari a soferului vinovat a solutionat ca autovehicolul meu reprezinta dauna totala si nu mai poate fi reparat. Intrebarea mea este urmatoarea : pentru perioada care a trecut de la producerea accidentului si pana cand eu imi voi putea relua activiatea de taxi, ( avand nevoie de credit bancar pentru inlocuirea auto, inregistrarea acestuia pentru activitatea taxi, echiparea auto) eu pot cere societatii de asigurari despagubiri? Sau doar impotriva soferului vinovat printr-o actiune civila? Precizez ca prin activiatea de taxi imi asiguram traiul zilnic mie si familiei mele.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 16:50, 25 Ianuarie 2019
Norma ASF nr. 20/2017
ARTICOLUL 25
Lipsa de folosinţă
(1) Prejudiciile reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia, sunt stabilite:
a) pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul de o clasă similară ori inferioară, închiriat de la entităţi autorizate cu acest obiect de activitate; sau
b) pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile privind transportul zilnic suportate de către persoana prejudiciată, fără ca acestea să poată depăşi costurile prevăzute la lit. a).
(2) Perioada maximă pentru calcularea lipsei de folosinţă este:
a) perioada de indisponibilitate a utilizării vehiculului avariat ca urmare a stării tehnice, inclusiv în situaţia în care asigurătorul RCA efectuează cercetări suplimentare, şi se calculează de la momentul efectuării constatării avariilor şi introducerii vehiculului în reparaţie;
b) perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, în situaţia daunei totale economice.
(3) Neefectuarea constatării din culpa asigurătorului RCA, în termenul prevăzut la art. 18 alin. (4), îndreptăţeşte persoana prejudiciată să solicite plata despăgubirii pentru lipsa de folosinţă, din momentul depăşirii termenului de constatare până la data efectuării acesteia.
(4) În cazul reparaţiei vehiculului avariat, perioada maximă de indisponibilitate reprezintă timpul normal de reparaţie transformat în zile de lucru prin împărţirea la patru a timpului normat de reparaţie, la care se adaugă orice întârziere nejustificată cauzată de către asigurătorul RCA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri pentru lipsa de folosinta oana1 oana1 Buna ziua. Ma puteti lamuri si pe mine cu privire la despagubirile pe care asiguratorul ar trebui sa le plateasca ca urmare a lipsei de folosinta a ... (vezi toată discuția)
Penalitati/daune lipsa folosinta autoturism mihai d. mihai d. In urma cu 2 ani, circuland pe un drum prioritar am fost lovit de cineva care nu a respectat indicatorul \"cedeaza trecerea\". Am fost la Politie si s-a ... (vezi toată discuția)