In urma cu 2 ani, circuland pe un drum prioritar am fost lovit de cineva care nu a respectat indicatorul "cedeaza trecerea". Am fost la Politie si s-a incheiat un proces-verbal prin care vinovatul a fost sanctionat cu amenda si retinerea permisului pentru 3 luni. Eu, cu copia pv dovada de reparatie si copie asigurare RCA a vinovatului, m-am deplasat la un service auto pentru constatare si intocmire dosar de dauna. S-a intocmit dosarul si masina a intrat in reparatie. Dupa 2 zile asiguratorul a sistat reparatia pe motivul ca procesul-verbal de contraventie a fost contestat in instanta. Eu am ramas cu masina nereparata si nu pot circula. Asiguratorul a refuzat si refuza sa imi repare masina sau sa ma despagubeasca, pana la finalizarea procesului. Procesul pe fond a durat 2 ani, instanta gasindu-l pe el vinovat la fel ca politia. Acum urmeaza recursul care va dura cine stie cat timp.... Pentru toata aceasta perioada de la data accidentului si pana in prezent si pe viitor cat va dura recursul, eu nu imi pot folosi bunul propriu.
Unde si cum pot solicita penalitati sau daune pentru aceasta perioada de timp, avand in vedere ca eu nu am avut nici o vina in producerea accidentului si societatea de asigurari refuza orice dialog.
Art. 11: Riscurile acoperite din Legea nr 132/2017
(1) Asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile dovedite suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat.
(2) Fără a se depăşi limitele de răspundere prevăzute în contractul RCA, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (4) şi (5) şi în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a contractului RCA, asigurătorul RCA acordă despăgubiri în bani pentru:
( ... )
b) prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparaţii, dovedite cu acte sau expertiză;
( ... ) d) prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opţiunii persoanei prejudiciate;)
De acord, dar asta numai in cazul cand masina se afla in reparatie.
In cazul meu, asiguratorul refuza reparatia pana la definitivarea procesului civil iar vinovatul este interesat de lungirea acestuia, pentru ca este in interesul sau (isi pastreaza permisul).