avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul de munca.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul de munca.

Ma macina o problema destul de jenanta pentru mine, ce sunt o angajata cu vechime de 14 ani, la acelasi loc de munca.Conform contractului colectiv de munca incheiat de mine cu angajatorul am luat la cunostinta ca mi se "cuvin" 5% spor de fidelitate, desi in contract este mentionat ca la vechimea cuprinsa intre 10-15 ani de munca in cadrul aceluiasi institutii se primeste minim 15% si maxim 25% spor de fidelitate, in conditiile bineinteles stipulate daca sunt bani. Am inteles ca "e vorba de mai putini bani anul acesta" dar... dupa cateva luni s-a facut o mica modificare in contract si anume: inginerii pot beneficia de un spor de teren de 15% in functie de orele delegate terenului. Ce doresc sa spun: mie mi s-au zis ca nu au cum sa-mi dea spor de fidelitate de minim 15% la un salariu de 1.000 net, iar pentru ingineri, pe o perioada cuprinsa intre 6-9 luni se pot da conform modificarilor survenite, 15% spor de risc. la salariile dumnealor care sunt mult mai mari decat salariu meu. Ce pot face? Multumesc pt. raspuns!
Cel mai recent răspuns: allessandra , utilizator 23:06, 5 Noiembrie 2009
1. Vad ca este vorba de doua sporuri diferite: unul de fidelitate (al dvs.) si unul de risc (al inginerilor pentru munca de teren)! Nu e legatura intre ele.
2. Va referiti la faptul ca dvs. nu v-a marit sporul si la ingineri a dat unul in plus? Pai, de ce nu faceti o contestatie sau sa cereti ajutorul sindicatului care a participat la modificarea CCM?
Va multumesc pt. atentie. Da, ma refer la pct. 2 scris de Dvs. Nu am "stiut" sa fac contestatie, deoarece majoritarii (printre si capii negocierilor) in acea institutie sunt de fapt... inginerii, iar eu fiind in minoritate as putea fi anuntata "prietenos" ca la anul poate nu mai particip la nicio negociere... stiti zicala "vorbarie multa, saracia omului" ... la fel si in sindicat, sunt aceeasi categorie de ingineri ... Am si eu studii superioare dar nu in domeniul cerut de acea institutie...Ma simt in primul rand umilita, nu mai zic ca abia te mai descurci in ziua de azi cu un salariu de nimic .
daca mai sunt angajati in situatia dvs. luati cu totul pozitie in sindicat...Altceva nu prea puteti face
angajata cu vechime de 14 ani, la acelasi loc de munca.Conform contractului colectiv de munca incheiat de mine cu angajatorul am luat la cunostinta ca mi se "cuvin" 5% spor de fidelitate, desi in contract este mentionat ca la vechimea cuprinsa intre 10-15 ani de munca in cadrul aceluiasi institutii se primeste minim 15% si maxim 25% spor de fidelitate, in conditiile bineinteles stipulate daca sunt bani

Sporul intre 15-25% este prevazut in CCM? Este expres acordat sau este lasat la optiune angajatorului (daca are bani?...)
In CIM al dvs ce scrie?

Daca aveti dreptul la spor de minim 155 prevazut expres in CCM sau CIM, si nu vi se acorda, puteti: sa faceti sesizare la ITM sau sa mergeti cu cerre in instanta.
Asat daca nu reusiti sa discutati si sa rezolvati amiabil.
Este prevazut in CCM ca la vechimea in cadrul aceleiasi institutii, intre 10-15 ani sa se acorda spor de fidelitate de minim 15% - maxim 25%, iar eu din 2000 pana in anul 2003 am primit 10% spor de fidelitate , dupa care, mi s-a micsorat sporul de fidelitate din anul 2003 la 5% si pana in prezent, zicandu-mi-se mie si altor persoane ca in cazul meu, ca nu sunt bani suficienti, la negocieri. In CCM este prevazut la un moment dat, ca acest spor de fidelitate se da in functie de bugetul avut. Ce nu inteleg eu, este cum de s-a putut inventa/cere un alt spor si anume spor de risc (doar pentru inginerii care fac teren) de 15% si s-a avut bani pentru acestia... Am zis ca ii voi actiona in judecata doar daca nu voi mai avea un loc de munca in anii viitori si voi cere pe langa banii cuveniti pe toata aceasta perioada si alte daune in numele adevarului si dreptatii, bineinteles. Nu se poate ca unii sa fie pacaliti in halul asta, in timp ce altii isi maresc in fel si chip salariile, sporurile si delegatiile doar ca sunt majoritari ca numar.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
allessandra, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Includerea sporurilor in salariu. este corect/ legal? Cristi2011 Cristi2011 Cristi2011 Cristi2011 De la o vreme circula un zvon, conform cariua angajatorul ar intentiona sa includa sporurile in salariu. Lucram la o SC la care statul este actionar majoritar, ... (vezi toată discuția)
Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)
Indicii de ierarhizare niculinapopa niculinapopa Am lucrat ca subinginer 25 ani ,acum sunt somera si nu am beneficiat de indicii de ierarhizare cf HG1051, la salariul minim pe economie s-a adaugat doar ... (vezi toată discuția)