avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Taxa facultate
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Taxa facultate

Buna ziua! Am si eu nevoie de niste informatii.
Acum 3 ani m-am inscris la o facultate si am intrat pe locurile fara taxa. Din cauza unor probleme de sanatate si a serviciului nu m-am putut prezenta la unele examene,fapt care a generat pierderea anului. Am depus o cerere de reinmatriculare , la care am așteptat un raspuns , in zadar. La un an, dupa depunerea cererii m-am dus la facultate sa-mi iau actele care rămăseseră la ei, atunci am aflat ca cererea mea , de acum un an , fusese acceptata si ca figuram ca si studentă.
Secretara, mi a dat actele ,înțelegând ca eu nu am stiut nimic despre faptul ca mi a fost acceptata cererea. La un an dupa aceasta întâmplare, adica zilele trecute, am primit acasa o înștiințare prin care mi se cere sa achit in 60 de zile taxa facultății pe un anul in care eu nu am stiut ca sunt inca la facultate, deci nu am beneficiat de nici un "serviciu " , curs, nimic.
Ce pot face in aceasta situatie?
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2018
Danuziaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carmen Matei , Avocat 15:15, 9 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!

Mai intai de toate verificati inca o data in ce consta procedura de reinmatriculare, ce obligatii de indeplinit aveati Dvs. pentru a putea beneficia de reinmatriculare, precum si ce drepturi aveati (dreptul de a fi informat sau incunostintat despre aprobarea Cererii de reinmatriculare).
In regulament sau in actele interne ale facultatii respective ori in cererea completata (daca era formular-tipizat) era specificata obligatia Dvs. de a verifica si de a va interesa de aprobarea cererii intr-un anumit interval de timp? Aprobarea cererii era afisata undeva (la avizier, pe internet, pe pagina Dvs. personala)? Intrebati la secretariat daca trebuia sa fiti informata in scris sau s-a afisat undeva solutionarea cererii Dvs. si cand (data exacta)?
Eventual puteti arata in scris (dupa ce va informati in prealabil la cele precizate mai sus) ca raspuns la Instiintarea primita, ca desi nu ati fost informata despre aprobarea Cererii de reinmatriculare nu ati semnat nicio fisa de echivalare a disciplinelor promovate si nu ati primit fisa de diferente, pentru a achita taxele calculate pentru anul respectiv. Nu ati semnat contractul de studii si contractul individual de finantare a studiilor universitare, dupa caz.
Sa verificati, totodata, daca in procedura de reinmatriculare se mentiona daca neachitarea taxei si nesemnarea contractului in termenul stabilit atrage dupa sine anularea cererii aprobate de reinmatriculare, iar toate acestea sa le intreprindeti cat de repede. Daca aveti nevoie de ajutor si nu va descurcati singura, va rog sa il solicitati.
Am rugamintea de a ma tine la curent cu problema Dvs. dupa ce va interesati la facultate de procedura prealabila de urmat pentru o cerere de reinmatriculare, procedura de aprobare a cererii de reinmnatriculare si procedura ulterioara aprobarii cererii de reinmatriculare, precum sa va comunice si temeiul in baza caruia va solicita plata acestei taxe (daca nu este cuprins in Instiintare, ca sa gasim solutia impreuna.
O seara frumoasa!
Ultima modificare: Joi, 9 August 2018
Carmen Matei, Avocat

In primul rand, multumesc pentru îndrumări!
Am incercat sa iau legatura cu cineva de la facultate dar mi s a spus ca doamna de la departamentul juridic este in concediu, sa revin dupa data de 20 august.
Am cautat pe internet, regulamentul instituției cat si contractul de studii, care precizeaza clar :

"Calitatea de student se dobândeşte prin înmatriculare în urma examenului de admitere sau prin transfer de la o altă instituţie de
învăţământ superior de stat şi se redobândeşte anual prin FIŞA DE ÎNSCRIERE şi semnarea ANEXEI anuale a Contractului de Studii.

Studentul se obligă să încheie în fiecare an universitar Fişa de înscriere și anexa la Contractul de studii cuprinzând disciplinele pe
care studentul se obligă să le urmeze în cursul respectivului an universitar.

Prezentul contract se completează anual cu o anexă, parte integrantă a contractului de studii, cuprinzând disciplinele pe
care studentul se obligă să le urmeze în cursul respectivului an universitar. "

De aici, as intelege ca eu nu am redobandit calitatea de student deoarce NU am semnat nici un contract pe anul 2016/2017,NU am achitat taxa aferenta reinmatricularii , nici prima transa..toate aceastea ducând la exmatriculare.
Nu scrie nicaieri despre dreptul de a fi informat cu privire la aprobarea sau nu , a cererii mele.
In această situație, ce pot face ? Doar sa astept sa vina Doamna de la departamentul juridic din concediu?
Credeti ca sunt sanse sa rezolv aceasta problema fara a achita taxa?
Din moment ce mi-au fost înmânate actele ( diploma de bacalaureat si foaia matricola) fara nici o cerere, fara sa achit vreo suma, facultatea poate veni cu pretenția si sustinerea ca am fost studentă in anul 2016/2017?
Multumesc anticipat!

[bAvocat Carmen MATEI a scris:

Buna seara!

Mai intai de toate verificati inca o data in ce consta procedura de reinmatriculare, ce obligatii de indeplinit aveati Dvs. pentru a putea beneficia de reinmatriculare, precum si ce drepturi aveati (dreptul de a fi informat sau incunostintat despre aprobarea Cererii de reinmatriculare).
In regulament sau in actele interne ale facultatii respective ori in cererea completata (daca era formular-tipizat) era specificata obligatia Dvs. de a verifica si de a va interesa de aprobarea cererii intr-un anumit interval de timp? Aprobarea cererii era afisata undeva (la avizier, pe internet, pe pagina Dvs. personala)? Intrebati la secretariat daca trebuia sa fiti informata in scris sau s-a afisat undeva solutionarea cererii Dvs. si cand (data exacta)?
Eventual puteti arata in scris (dupa ce va informati in prealabil la cele precizate mai sus) ca raspuns la Instiintarea primita, ca desi nu ati fost informata despre aprobarea Cererii de reinmatriculare nu ati semnat nicio fisa de echivalare a disciplinelor promovate si nu ati primit fisa de diferente, pentru a achita taxele calculate pentru anul respectiv. Nu ati semnat contractul de studii si contractul individual de finantare a studiilor universitare, dupa caz.
Sa verificati, totodata, daca in procedura de reinmatriculare se mentiona daca neachitarea taxei si nesemnarea contractului in termenul stabilit atrage dupa sine anularea cererii aprobate de reinmatriculare, iar toate acestea sa le intreprindeti cat de repede. Daca aveti nevoie de ajutor si nu va descurcati singura, va rog sa il solicitati.
Am rugamintea de a ma tine la curent cu problema Dvs. dupa ce va interesati la facultate de procedura prealabila de urmat pentru o cerere de reinmatriculare, procedura de aprobare a cererii de reinmnatriculare si procedura ulterioara aprobarii cererii de reinmatriculare, precum sa va comunice si temeiul in baza caruia va solicita plata acestei taxe (daca nu este cuprins in Instiintare, ca sa gasim solutia impreuna.
O seara frumoasa!

Buna ziua!

Acelasi lucru as intelege si eu. O simpla cerere prin care solicitati sa va aprobe reinmatricularea fara sa fi semnat contract de studii, fara sa fi platit taxe, nu ar antrena automat obligarea Dvs. de a achita o anumita suma. Acum nu cunosc continutul Instiintarii pentru a emite pareri pertinente, insa incercati sa luati legatura cu decanul facultatii si sa formulati un raspuns in scris la Instiintarea primita pe care sa o inregistrati la secretariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi data in judecata pentru neplata unei rate de catre universitate? Julia24 Julia24 Buna ziua. Va scriu in cadrul acestui topic desi nu sunt sigura daca am postat corect si rog administratorii forumului sa ma scuze daca cumva am postat ... (vezi toată discuția)
Reinmatriculare in anul i theo38 theo38 buna ziua, in temeiul celor de mai jos considerati ca un student care a depus cerere de retragere in 12 septebrie , in conditiile in care nu s-a prezentat la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , in anul 2016 m-am inscris la facultatea de constructii ... ionutandrei10 ionutandrei10 Buna ziua , in anul 2016 m-am inscris la facultatea de construcrii prin echivalare direct in anul 2 fara taxa. Nu am fost prezent, In anul 2018 am facut ... (vezi toată discuția)