La intrebarea Dvs privind anterioritatea bolii fata de momentul casatoriei, iata o opinie a Inaltei Curti:
DECIZIE nr. 152 din 30 ianuarie 1990
Căsătorie. Bolnav psihic. Nulitate.
EMITENT: CURTEA SUPREMA DE JUSTIŢIE
SECŢIA CIVILÃ
Potrivit art. 9 din Codul familiei, este oprit sa se căsătorească alienatul mintal, debilul mintal, precum şi cel care este lipsit vremelnic de facultăţile mintale operează exclusiv pentru perioada în care nu are discernamintul faptelor sale, deoarece în perioadele de remisiune se presupune ca acţionează cu discernamint şi ca exprima un consimtamint valabil. Starea de boala trebuie, însă, comunicată viitorului soţ care este liber sa hotărască dacă accepta sau nu sa se căsătorească în aceasta situaţie. Inducerea în eroare prin ascunderea acestei stări constituţie viciu de consimtamint şi duce la anularea căsătoriei.
În cazul alienatului mintal şi a debilului mintal nulitatea este absolută, dat fiind lipsa totală de discernamint, şi poate fi invocată de oricine, pe cale acţiunii în constatarea nulităţii care este inprescriptibila, sanctiuna nulităţii căsătoriei gasindu-şi justificarea într-un interes de ordin social, acela de a se preveni procreerea unor copii cu deficiente psihice.
În schimb, în cazul celui lipsit vremelnic de facultăţile mintale nulitatea este relativă şi poate fi invocată numai de cel indus în eroare, pe calea acţiunii în anulare ce trebuie introdusă în termenul de 6 luni prevăzut de art. 21 din Codul familiei.
Avînd în vedere tratamentul juridic diferit şi consecinţele ce dcurg din aceasta, este necesar a se stabili pe calea unei expertize psihiatrice dacă soţul era alienat mintal la data încheierii căsătoriei - situaţie în car aceasta este lovită de nulitatea absolută - iar în cazul în care nu este alienat mintal sa se stabilească prin probe, dacă la acea data a ascuns, cu rea credinţa, starea de boala care îi era cunoscută, inducindu-l în eroare pe celălalt soţ, caz în care operează nulitatea relativă a căsătoriei.
Stiu ca nu constituie fondul problemei ridicate de Dvs., dar prietena Dvs poate beneficia de pensie de intretinere de la fostul sot, pana la incetarea starii de nevoie.
DECIZIE nr. 775/R din 9 mai 2000
Pensie de întreţinere. Condiţii de stabilire.
EMITENT: CURTEA DE APEL TARGU-MURES - SECŢIA CIVILÃ
Din raportul de expertiza medico-legală psihiatrica întocmit de Laboratorul exterior de medicina legală Tg. Mures, rezulta ca reclamanta M.L. prezintă diagnosticul "schizofrenie paranoida. Stadiul de evoluţie al bolii şi starea prezenta sunt: schizofrenie paranoida remisă cu defect.
Data ivirii invaliditatii este 2 aprilie 1993. Evoluţia bolii psihice nu se poate pune pe seama nerespectării prescripţiilor medicale. Capacitatea de munca este pierdută, bolnava incadrandu-se în gradul II de invaliditate (nu poate desfasura munca organizată, existând oricând riscul apariţiei unor acutizari ale bolii cu caracter delirant - halucinant, chiar sub tratament).
În mod evident în situaţia de fata sunt aplicabile prev. art. 41 alin. 2 Cod familiei, "soţul divorţat are dreptul la întreţinere dacă se afla în nevoie din pricina unei incapacităţi de munca survenite înainte de căsătorie, ori, în timpul căsătoriei, precum şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de 1 an de la data desfacerii căsătoriei însă se datorează din împrejurări în legatura cu căsătoria".
In privinta copilului, am incredere ca instanta va analiza situatia in mod obiectiv si se va lua o decizie conforma cu interesul superior al copilului, pe baza coroborarii rezultatelor expertizei medicale cu raportul autoritatii tutelare si analiza tuturor elementelor pertinente care servesc la determinarea starii de fapt reale. Prietena Dvs are nevoie intr-adevar de un avocat cu expertiza in spete similare si nu in ultimul rand de suportul familiei si prietenilor, cum stresul unui divort (chiar si amiabil) reprezinta un efort psihologic imens chiar si in cazul cuplului care nu se confrunta cu problemele de sanatate ale prietenei Dvs, la dansa putand determina exacerbari si agravari ale bolii in lipsa suportului adecvat, ceea ce va diminua si mai mult sansele ei de a obtine custodia copilului.
Urmariti, va rog, si acest topic:
www.avocatnet.ro/content/for...