avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie

Buna ziua.Ma numesc Gianina,si tin sa precizez ca am divortat in 2014,si instanta la vremea respectiva ne-a acordat custodia comuna.Cum pot face sa detin custodia copiilor,si tatal doar drept de vizita,tinand cont ca de la divort nu a vizitat copiii,nici nu ii suna.Nici macar nu raspunde la telefon.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 10:14, 9 August 2018
Puteti formula actiune in instanta privind exercitarea autoritatii parintesti doar de catre dvs. avand in vedere dezinteresul tatalui.

Codul civil
Art. 398. Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
Pentru a obţine autoritatea unică, trebuie să demonstraţi cele ce aţi afirmat mai sus.
Aveţi martori care să declare în instanţă că nu l-au văzut pe tată la copii?
Copiii sunt suficient de mari ca să fie audiaţi şi să confirme că nu ştiu nimic de tată?
I-aţi cerut acord pentru plecare în vacanţă în afară ţării şi v-a refuzat sau nu v-a răspuns?
Plăteşte pensia alimentară?
Pun aceste întrebări fiindcă legea este în aşa fel concepută încât neglijenţa tatălui nu este motiv de autoritate unică, din moment ce copiii sunt îngrijiţi, merg la grădiniţă/şcoală, tatăl nu i-a nenorocit, nu i-a drogat, ci pur şi simplu îi ignoră, fiindcă pentru autoritatea unică, trebuie ca părintele care nu locuieşte cu copiii să genereze motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, psihică, spirituală, morală sau socială a copilului.
Copiii sunt îngrijiţi, merg la activităţi, tatăl nu-i abuzează şi nici nu-i traumatizează fiindcă lipseşte cu desăvârşire, sunt bine educaţi ....
Ultima modificare: Joi, 9 August 2018
Martonze, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare custodie de buna credinta ana2015 ana2015 Buna seara. Ce se intampla si cum se procedeaza cand o mama(necasatorita cu celalalt parinte) vrea sa acorde custodia minorului tatalui acestuia? Care sunt ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva vs custodie comuna adry2276 adry2276 Buna ziua.Vreau sa inaintez actele de divort si sa cer custodia exclusiva.Sunt angajata in Romania cu delegatie in Germania ca si ingrijitoare si am copilul de ... (vezi toată discuția)
Cerere reconventionala pentru schimbarea domiciliului copiilor corando corando Acum 8 ani am obtinut o hatarare definitiva si irevocabila ptr custodia celor 3 copii minori . Am introdus actiune de recalculare pensie de intretinere si ... (vezi toată discuția)