avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul de calatorie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul de calatorie minor

In urma lipsei acordului unuia dintre parinti ,ca fiul sau minor sa calatoreasca in afara tarii, am castigat in final,dreptul copilului de a calatori in strainatate doar in luna august, in afara programului de vizita,pe care tatal oricum nu il respecta.Conform cu noua lege privind calatoria minorilor,e posibil ca sa pot calatori cu acesta si in restul anului ? Ce demersuri sunt necesare?
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 10:52, 13 August 2018
Tot o actiune in instanta va trebuie daca autoritatea parinteasca se exercita si de catre tata. Insa, instantele, de obicei, nu acorda acest drept decat pe perioade limitate de timp.

Daca e cazul, puteti solicita exercitarea autoritatii parintesti doar de catre dvs. Atunci nu ati mai avea nevoie de acordul tatalui.

Art. 398. Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
Noua lege prevede valabilitatea acordului notarial 3 ani, dar este vorba de ACORD; în lipsa acestuia, nu vă rămâne altă soluţie decât:
1.Obţinerea unei sentinţe privind autoritate părintească unică
2.solicitarea repetată pe cale judecătorească a suplinirii semnăturii pentru fiecare ieşire, pe calea ordonanţei preşedinţiale
3.obţinerea unei sentinţe pentru 3 ani a suplinirii acordului şi întocmirii paşaportului minorului şi repetarea procesului la interval de 3 ani
Tot pe suplinire consimțământ ar trebui să vă fondați acțiunea, pt a se dispune exercitarea autorității părintești de către un singur părinte este imperios necesar să existe motive esențialmente întemeiate și puternice!
Ce inseamna motive intemeiate? De exemplu ,violenta economica,exprimata prin lipsa sau sporadica contributie financiara la cresterea si educarea parintelui? Abandonul? Violenta psihica ,hartuirea..In alte state europene constituie motive inteemeiate. La noi? Multumesc.
Multumesc.Eu am castigat in intanta pe perioada nedeterminata.Mai trebuie solicitat la fiecare 3 ani?

Alte discuții în legătură

Custodie totală Codicori Codicori Cum poți obține custodia totală a copilului (vezi toată discuția)
Pasaport pentru minor de 4 ani pysykmady pysykmady Buna ziua,in primul rand tin sa va multumesc pentru sfaturile acordate in privinta divortului.Acum sunt divortata si copilul mi-a fost incredintat mie,el nu sa ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori dinculeanudeliadenisa dinculeanudeliadenisa cum se castica custodia totala a copilului in varsta de 11 luni?tatal vrea copilul dar nu are nici conditii pentru intretinere (vezi toată discuția)